Albert van Bakel (links) en Martijn de Kort. Foto: Liesbeth van Sas.
Albert van Bakel (links) en Martijn de Kort. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

De Wensboom breidt uit naar de wijk

St. Annaklooster in Helmond en Geldrop heeft besloten het project De Wensboom uit te breiden naar haar cliënten in de wijk. De Wensboom bestaat al ruim zesenhalf jaar binnen hospice en logeerhuis Valkenhaeghe in Helmond-West. Daarbij worden laatste wensen van, meestal terminale, patiënten gerealiseerd.

HELMOND - Martin de Kort en Albert van Bakel zijn hierin al vijf jaar actief en regelen dat de wensen uitgevoerd worden, zonder dat er kosten voor de cliënt aan verbonden zijn. Alles gebeurt op basis van vrijwilligerswerk.

Albert van Bakel en Martin de Kort werken al zes jaar als vrijwilligers bij Valkenhaeghe: "We coördineren alles rondom de kookploeg, die uit veertien personen bestaat. We maken de planning, de menu's en doen de boodschappen. Twee keer per week koken we ook mee. Zorg besteden aan het eten voor onze gasten is belangrijk en dankbaar werk."

Daarnaast zijn ze samen verantwoordelijk voor het uitvoeren van de laatste wensen van gasten. "Dat is ontzettend waardevol om te doen, om mensen blij te maken met iets wat ze zelf hebben uitgekozen, soms is het maar iets heel gewoons wat er nog niet van gekomen is." De gasten zijn blij met alle vrijwilligers die in Valkenhaeghe actief zijn. Dat de vrijwilligers graag meewerken aan het realiseren van laatste wensen, is kenmerkend voor hun betrokkenheid bij de gasten. "Het genieten van de gast als een wens in vervulling gaat, is het mooiste wat er is!"

St. Annaklooster wil nu proberen om ook laatste wensen van cliënten uit de wijken in vervulling te laten gaan. "We denken dat deze mensen minder contacten hebben en dan kan zo'n laatste wens er echt toe doen. Zeker als er ook nog iemand mee mag, die de cliënt er graag bij heeft'. De Kort en van Bakel hopen dat de mensen in de wijk er gebruik van gaan maken. Aan het einde van het jaar moet duidelijk zijn of het project in de wijken aanslaat. Als dat het geval is, wordt het verder uitgebreid naar Eindhoven.

Laatste wensen

Een terminale vrouw in Valkenhaeghe had als wens dat haar hond, die ze altijd als hulphond had gehad, bij haar mocht zijn. Normaal gesproken mogen huisdieren daar zijn op de persoonlijke kamer, op voorwaarde dat de cliënt er zelf voor zorgt. Deze vrouw kon dat niet meer, maar Van Bakel en De Kort wilden toch proberen aan deze speciale wens gehoor te geven. "Met veertien vrijwilligers kon de hond vier weken lang vier keer per dag uitgelaten worden. Dat was toch wel heel bijzonder, dat we dat voor elkaar kregen." Een ander voorbeeld: er werd een ondertrouwceremonie in het hospice georganiseerd, compleet met bruidsboeket, bruidstaart en toespraak. Zo kon de vader van de bruid toch getuige zijn van het voorgenomen huwelijk van zijn dochter.

Ook eenvoudiger wensen als een bezoek aan het geboortehuis, lunchen met een voormalige medebewoner of een etentje met de familie worden vervuld.

Meer berichten