De presentaties van de verschillende ideeën op dinsdag 2 juli.
De presentaties van de verschillende ideeën op dinsdag 2 juli. (Foto: )

Lucas Gassel inspireert Helmonders tot mooie projecten

Enkele maanden geleden kwam een grote groep Helmondse instellingen, kunstenaars en particulieren bij elkaar om na te denken over mogelijke projecten voor de invulling van het publieksprogramma van het Lucas Gassel Jaar. Dat resulteerde in een aantal mooie ideeën, groot en klein, voor oud en jong.

HELMOND - Dinsdag 2 juli presenteerden elf initiatiefnemers zich aan Stichting Lucas Gassel en een kleine tien serviceclubs, Rotary's, Lions, Kiwani's en anderen. De Helmondse serviceclubs hebben aangegeven dat ze bereid zijn om projecten te adopteren, door hun netwerk in te zetten, maar ook door een financiële bijdrage te leveren aan de uitvoering.

Betty van de Walle, voorzitter van de Stichting Lucas Gassel, opende de bijeenkomst met een korte impressie van de tentoonstelling in het museum en de drie grote projecten: het paviljoen, de lichtshow en de herinrichting van de kasteeltuin. Ook stond ze even stil bij de stand van zaken betreffende de ondersteuning door de provincie die inmiddels in een cruciale fase is beland. Alles wordt op dit moment in het werk gesteld om ervoor te zorgen dat het Lucas Gassel Jaar hét jaar wordt dat de schilder in de schijnwerpers plaatst.

Er kwamen volledig uitgewerkte voorstellen voorbij, visueel professioneel vormgegeven met de stripfiguren Luc en Lucia, die om een ruime financiële bijdrage vragen, maar ook kleinere waarbij het gat in de begroting slechts een paar honderd euro is.

Er is een wandeling gezien door de ogen van Lucas Gassel, van de Heemkundekring; een nieuw Goeikes boek, waarbij fotografen beelden maken in de stijl van Lucas Gassel, er is Urban Art, een expositie in de Cacaofabriek. Mooi is dat de historie belicht wordt, maar ook dat de Helmondse meester naar het heden getrokken wordt en zelfs een plek krijgt in de toekomst van Helmond. Lucas Gassel meets the future.

Speciale aandacht is er voor een aantal grensoverschrijdende projecten waarbij de link naar Antwerpen en Brussel getrokken wordt. En er wordt naar andere disciplines als architectuur en natuur gekeken.

Meer berichten