De deelnemende imkerijen laten de bezoekers kennismaken met de wereld van de bijen.
De deelnemende imkerijen laten de bezoekers kennismaken met de wereld van de bijen. (Foto: Foto: )

Neem een kijkje bij de bijen

De Nederlandse Bijenhoudersvereniging houdt zaterdag en zondag voor de 10e keer de Open Imkerijdag. De Klaverbloem in Bakel is zondag geopend voor bezoekers.

REGIO - Alle bijen, ook de honderden solitair levende soorten, maken moeilijke tijden door. Onder andere door een gebrek aan bloemen lopen de aantallen van deze belangrijke bestuivers terug. Op de Landelijke Open Imkerijdag zal dan ook aandacht worden besteed aan de wilde bijen in Nederland. Met bijenhotels en bloemen kunnen deze interessante en nuttige insecten geholpen worden.

Imkers vertellen graag over hun hobby en leggen ook graag uit hoe belangrijk bijen zijn voor het in stand houden van de natuur. Ze laten met plezier zien wat er zoal komt kijken bij het houden van bijen. Bezoekers kunnen, als ze dat willen, een kijkje nemen in een bijenvolk. Sommige imkers hebben een observatiekast, waar een bijenvolkje achter glas te zien zijn. Zo kunnen bezoekers ontdekken of zij de koningin zien en het verschil ontdekken tussen de darren, de mannetjes, en de werksters, de vrouwelijke bijen.

Ook hoe de honing in een pot terecht komt, is deze dag te ontdekken en hoe van bijenwas kaarsen gemaakt worden. De imkers kunnen ook alles vertellen over de herkomst van de bijenwas en vertellen waar de was vandaan komt, wat de bijen met het stuifmeel doen dat ze halen doen of hoe bijenkoninginnen geteeld kunnen worden, hoe met de bijen de specifieke heidehoning wordt gewonnen of hoe er met honing lekkere koek gemaakt kan worden.

Meer informatie
Het bezoek is gratis en inclusief koffie of thee met honingkoek. De Klaverbloem in Bakel is zondag 14 juli geopend tussen 11.00-16.00 uur. De imkerij ligt aan Geneneind 2a in Bakel.

www.klaverbloem-bakel.nl

www.bijenhouders.nl/landelijke-open-imkerijdag

Meer berichten