Fatima (l) en Sara Ramadan samen met Bart Verstijnen vestigingsleider Jan van Brabantcollege, vestiging Gasthuisstraat.
Fatima (l) en Sara Ramadan samen met Bart Verstijnen vestigingsleider Jan van Brabantcollege, vestiging Gasthuisstraat. (Foto: )

Al 25 jaar school voor nieuwkomers

"School voor nieuwkomers. Die naam dekt nog het beste de lading voor onze school", aldus Bart Verstijnen. Hij is afdelingsleider van het Jan van Brabant College vestiging Gasthuisstraat. Deze Eerste Opvang Anderstaligen (EOA) in Helmond heeft nog nooit zoveel leerlingen gehad als nu, de teller staat op ruim 200.

HELMOND Voor buitenlandse kinderen van 12 tot 18 jaar die in deze regio komen wonen, is dit de eerste school. Ze blijven er maximaal twee jaar en het voornaamste doel is het leren van Nederlands. Daarna vliegen deze leerlingen uit naar het vervolgonderwijs in Helmond, Deurne, Asten, Someren, Gemert, Laarbeek, Geldrop en Eindhoven.

Op dit moment komt het merendeel van de leerlingen uit Syrië. Verstijnen merkt dat daar nu veel gezinsherenigers vandaan komen. "Vaak is een oudste kind van een gezin al eerder hier naar toe gekomen en later volgt dan de rest: ouders, broers en zussen."

Verder zitten er veel Poolse kinderen op deze school. "Hun ouders zijn al eerder naar Nederland gekomen om hier te werken. Als zij meer vastigheid krijgen, dan laten zij ook hun kinderen overkomen. "

Aan de Gasthuisstraat zitten meer dan 25 nationaliteiten. Naast Syriërs en Polen bijvoorbeeld ook Eritreeërs. Maar er studeren ook Zuid-Afrikaanse, Vietnamese, Chinese en Portugese leerlingen.

Verstijnen geeft aan dat deze kinderen het hier niet gemakkelijk hebben. "Allereerst is ieder kind dat hier zit, getraumatiseerd omdat ze uit hun eigen vertrouwde omgeving weggehaald zijn. Syrische kinderen hebben daarnaast van alles meegemaakt in de oorlog daar en onderweg hier naar toe. Voor Poolse kinderen geldt vaak dat zij hun ouders de afgelopen jaren weinig gezien hebben en nu ze dan in Nederland herenigd zijn, merken ze dat hun ouders hier verdomd hard werken en weinig tijd hebben. En in veel gezinnen spelen nog zoveel meer problemen."

"Het lastige is het perspectief voor deze leerlingen. Hoe ouder ze zijn als ze naar Nederland komen, hoe meer ze in hun eigen land hun toekomst al hadden uitgestippeld. En hoe moeilijker datzelfde doel hier te bereiken is. Het leren van de Nederlandse taal kost ze zeker twee jaar van hun leven.

De Syrische zussen Fatima (15) en Sara (17) Ramadan uit Brouwhuis zijn bijna klaar op deze EOA. Fatima begint na de vakantie op het Commanderijcollege in Gemert in leerjaar 3 van VMBO kader. "Als ze daar de hele dag Nederlands gaat praten, dan gaat het met de taal hard vooruit. Als haar Nederlands nog beter is, dan kan ze hopelijk opstromen naar VMBO T."

Aan de ambities van Fatima zal het niet liggen. Zij wil later iets administratief werk en als het kan zich hoger scholen dan mbo. Zus Sara wil graag verpleegster worden. Na de vakantie start ze op het Eindhovense Summa College, waarna ze een half jaar later aan de entree-opleiding begint.

Meer berichten