De hele club nog een keer bij elkaar.
De hele club nog een keer bij elkaar. (Foto: )

'Jammer dat het nu niet meer kan'

Het laatste contact met de gemeente van Toos Raaijmakers van kegelclub 'Laat ze Rollen' dateert van maart dit jaar. "Toen is er door ons navraag gedaan of de sloopplannen van Monkey Town en de daarin gevestigde kegelbanenlocatie volgens planning zou verlopen. Daarop hebben we besloten te stoppen en de inventaris verkocht. Daarom is het extra zuur in het ED te hebben moeten lezen dat de sloopplannen nu toch zijn uitgesteld."

HELMOND - Toos Raymakers en een grote groep vrijwilligers maakten het de afgelopen vijftien jaar mogelijk dat mensen met een verstandelijke beperking, veelal woonachtig binnen ORO of het Thomashuis, op hun eigen niveau bij 'Laat ze Rollen' konden kegelen. De spelers kwamen niet alleen uit Helmond, maar ook uit Gemert of Beek en Donk. Het is duidelijk dat de vereniging een grote rol speelde in het leven van de deelnemers. Eva woont in het Thomashuis en vindt het jammer dat het kegelen is gestopt. "Het was heel plezierig, ik ben altijd lid geweest. Dat ik dan ook andere mensen ontmoette, vond ik echt fijn."

Cor Janssen en Suze oud Ammerveld die samen wonen en werken in het Thomashuis en hun huis hebben opengesteld voor acht bewoners met een verstandelijke beperking, spreekt van een gemis voor hun bewoners. Vanuit het Thomashuis gingen altijd betaalde medewerkers mee naar het kegelen. 'Het ging natuurlijk niet alleen om het kegelen, maar ook om het drankje en het zakje chips dat de bewoners daar konden kopen én de contacten. Het is erg jammer dat het nu niet meer kan."

Toos Raymakers heeft de afgelopen vijf jaren vaak geprobeerd om ergens anders onderdak te krijgen voor haar vereniging. Dat dat niet gelukt is, vindt ze verdrietig. "We hebben onlangs met alle leden, familieleden en vrijwilligers een hele geslaagde afscheidsmiddag georganiseerd met kegelwedstrijden. We hopen dat dat een mooie herinnering zal blijven."

De Zonnesteen

Hoofdbeheerder Toon van Beers van wijkgebouw De Zonnesteen laat desgevraagd weten dat de vereniging welkom is in 'zijn' wijkgebouw. Toon is al dertig jaar lang als vrijwilliger eindverantwoordelijk voor de verhuur van de ruimtes in het gebouw en het goed laten functioneren. "Hoe meer mensen in De Zonnesteen hun vrije tijd besteden, hoe liever ik dat heb." Michiel van Geel, voorzitter van wijkvereniging De Zonnesteen zegt: "We hadden vroeger een koersbalclub, maar die is opgeheven. Als deze vereniging ermee geholpen is, kunnen zij die materialen gebruiken." Toos Raymakers is overdonderd door het aanbod, maar na overleg met mede-organisator Jan Andriessen en een aantal vrijwilligers, is besloten er geen gebruik van te maken. Cor Janssen van het Thomashuis gaat na de zomervakantie kijken wat de mogelijkheden binnen wijkgebouw De Zonnesteen zijn en of dat een kans biedt op een gezellige avond uit voor zijn bewoners.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden