Thijmen Verbakel (l) en Niek Slaats voor bewerkingscentrum Hermle C12U bij Techniekcentrum Brainport in Deurne. Foto: Helmy van Dooren.
Thijmen Verbakel (l) en Niek Slaats voor bewerkingscentrum Hermle C12U bij Techniekcentrum Brainport in Deurne. Foto: Helmy van Dooren. (Foto: )

Deurnes onderwijs investeert in technici

Na één schooljaar is Techniekcentrum Brainport in Deurne daar waar het wil zijn. "We leiden hier niet alleen BBL-ers op voor maakbedrijven in de Peelregio. In het kader van leven lang ontwikkelen, scholen we ook werkenden bij. Het afgelopen jaar al 41." Aan het woord is Arjen Vos, directeur-eigenaar van het Helmondse bedrijf Verbi en voorzitter van de vereniging van bedrijven van Techniekcentrum Brainport.

HELMOND Verbi investeert samen met negen andere technische bedrijven uit de regio Helmond-Peel in het Techniekcentrum. De bedrijven leveren werkplekken en opleiders op de werkvloer voor BBL (Beroepsbegeleidende Leerweg). Voor het nieuwe schooljaar hebben zich reeds 13 leerlingen aangemeld. Er is nog steeds plaats voor enkele studenten die in twee of drie jaar niveau 3 willen halen. Ook is er nog ruimte voor maakbedrijven die willen meedoen met het Techniekcentrum.

Ook ROC Ter AA en Brainport Industries College (BIC) nemen deel in het Techniekcentrum. BIC is een samenwerking van 55 technische bedrijven uit Helmond-Peel, De Kempen en Eindhoven. Verder subsidieert de gemeente Deurne.

Namens ROC Ter AA vertelt projectleider Bianca Arens dat het unieke van dit Techniekcentrum is dat BBL-ers in Deurne in plaats van één, twee dagen op school zitten. "In die tijd kunnen ze hier werken op de meest moderne machines. Wij kunnen deze dure machines aanschaffen, omdat ook bedrijven vanuit het netwerk van de deelnemende bedrijven ons sponsoren. Zo heeft ons centrum meer geld dan het reguliere onderwijs."

"We proberen zoveel mogelijk modulair onderwijs aan te bieden. Dan kunnen studenten delen afronden en dat werkt motiverend. Verder onderscheidt het opleidingscentrum zich door de populatie. "Hier zitten mensen van 16 tot 35 jaar. Helaas nog geen meisjes, maar het zijn niet alleen jonge jongens, maar ook zij-instromers. Die afwisseling maakt de dynamiek in de in de groep heel plezierig."

Niek Slaats en Thijmen Verbakel ervaren dat ze in Deurne met meer geïnteresseerde mede-studenten te maken hebben, dan op hun vorige opleiding. Hun bazen van respectievelijk Aarts Verspaningstechniek in Deurne en deelnemend bedrijf MCM in Liessel, vroegen hen om hun opleiding voort te zetten bij het Techniekcentrum. Bijkomend voordeel: dit opleidingscentrum is dichterbij voor de beide 18-jarige Deurnenaren.

Nominatie

Het is vast geen toeval dat de drie genomineerde bedrijven voor de William Pijnenburg Award ook meedoen in het Techniekcentrum. Naast Verbi zijn MCM en HVL metaalbewerking uit Liessel genomineerd als beste organisatie die zich inzet voor de ontwikkeling van technisch vakmanschap in de regio. Pijnenburg is overleden en was directeur van nog een deelnemer: machinefabrikant AAE in Helmond.

Voor informatie voor zowel bedrijven als studenten, mail naar Bianca Arens, b.arens@roc-teraa.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden