De verkeersbonzen en een vertegenwoordiging van de Verkeersschool werden gehuldigd in het kasteel.
De verkeersbonzen en een vertegenwoordiging van de Verkeersschool werden gehuldigd in het kasteel. (Foto: )

9 verkeersbonzen gehuldigd

VVN-Helmond heeft woensdag 12 juni de uitslagen van het verkeersexamen bekendgemaakt tijdens de huldiging van de verkeersbonzen en de verkeersschool van het jaar in het kasteel van Helmond. Burgemeester Blanksma en VVN-voorzitter Frans Stienen namen de huldiging voor hun rekening.

HELMOND - "Het was voor onze vrijwilligers en bestuursleden een intensieve examenweek. Mijn waardering voor alle betrokkenen is daarom heel groot," aldus Frans Stienen na zijn eerste verkeersexamen als voorzitter van VVN-Helmond. Ruim 1200 kinderen hebben aan het examen deelgenomen. Ongeveer 95% is geslaagd. Er zijn dit jaar 9 verkeersbonzen. Dat zijn kinderen, die met lof geslaagd zijn voor zowel het theoretisch als het praktisch examen. Verkeersschool van het jaar is dit keer basisschool St. Odulfus. Deze school heeft haar leerlingen het best op het examen voorbereid.

Met de uitslag is Frans Stienen meer dan tevreden. "Het is tenslotte een bijzonder pittige route, die we deze kinderen voorschotelen. Ook als volwassene moet ik enorm opletten als ik door dit deel van de stad fiets. Maar de leerlingen hebben aangetoond dat ze met een goede voorbereiding echt wel raad weten met allerlei situaties, die door het drukke verkeer op hen afkomen". Tegelijkertijd heeft de nieuwe voorzitter ook enige zorgen: "Nog te veel kinderen komen aan de start van het examen zonder te oefenen. Je houdt soms je hart vast. En dan te bedenken dat ze over pakweg een jaar of soms al eerder de stad door moeten naar het voortgezet onderwijs. We gaan als bestuur nog eens goed nadenken over hoe we hiermee om moeten gaan."

"Slagen voor dit moeilijke verkeersexamen is al een mooie prestatie, "zegt Frans. "En – wat nog veel belangrijker is – het toont aan dat deze kinderen verkeerswijs zijn." Maar er zijn altijd kinderen, die nog net iets beter presteren. Dat wil zeggen dat zij met lof slagen voor theorie en praktijk. Het is in Helmond al 20 jaar traditie dat deze verkeersbonzen (zoals VVN-Helmond ze noemt) in het kasteel een extra feestelijk diploma en een medaille uit handen van de burgemeester en de VVN-voorzitter krijgen. Ook dit jaar heeft deze feestelijke bijeenkomst plaatsgevonden.

Gelukkig zijn er steeds meer leerkrachten die het oefenen van de kinderen stimuleren. En die tijd en aandacht besteden aan verkeerseducatie. Bepaald geen overbodige luxe in onze drukke tijd. Daarom was het volgens Frans Stienen ook best moeilijk om de Verkeersschool van het jaar aan te wijzen. Na rijp beraad is besloten dat openbare basisschool St. Odulfus deze eer te beurt valt met de aantekening dat meerdere scholen dicht tegen deze titel aanzaten. De school kreeg ook de bekende wisselbeker, die dit jaar is omgedoopt naar Hein Snijders-wisseltrofee, genoemd naar het onlangs overleden bestuurslid, dat meer dan 40 jaar een van de drijvende krachten achter VVN-Helmond is geweest. Zijn zoon Antwan heeft de beker uitgereikt.

Meer berichten