Uniek onderwaterparcours in Bakel voor duikers met een beperking

Het duikpeloton van de Landmacht kwam helpen om de ornamenten onder water te plaatsen.
Het duikpeloton van de Landmacht kwam helpen om de ornamenten onder water te plaatsen. (Foto: )

Al een paar jaar liep Frans Lobbe, oprichter van de Red Lobster Divers, met het idee rond om een onderwaterparcours te maken voor onder andere mensen met een visuele beperking. En dit parcours is nu bijna gerealiseerd in Bakel.

BAKEL - De stichting Red Lobster Divers werd opgericht in 1995 en zet zich in voor mensen met een beperking. Zo kunnen zij bij de vereniging duikles volgen. Het uitgangspunt is om duiken voor iedereen toegankelijk te maken.

Deze speciale duikers om ze zo maar even te noemen, kunnen zeer uiteenlopende beperkingen hebben: een visuele beperking, rolstoelgebonden, autisme, Down syndroom of een andere beperking. Wat voor elke duiker geldt geldt ook voor hen, onder water is het heerlijk stil, geen prikkels en bewegen kost minder kracht.

Natuurlijk is duiken niet zonder risico's. Daarom wordt iedereen begeleid door begeleiders met een gespecialiseerd duikbrevet. Maar ook de deelnemers kunnen een aangepast duikbrevet halen. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat er niet met 1 buddy gedoken wordt maar met twee of drie mensen om zo op elkaar te kunnen passen en elkaar te helpen. De Red Lobster Divers geeft wekelijks lessen in verschillende zwembaden in Zuidoost Brabant.

Buitenparcours

De Red Lobster Divers gaan ook regelmatig buiten duiken en op gezamenlijke duikvakanties. In de meeste 'gewone' plassen of meren levert dat meestal alleen een saai grijs zicht op. Vandaar dat er plassen zijn waar onderwater een gezonken schip te vinden is of een beeldentuin. Dat was ook de wens van de Red Lobster Divers.

't Zuth

Bij Bakel ligt de zandafgraving die in de volksmond 't Zuth wordt genoemd. Een populaire duikplaats, die al door veel duikverenigingen ontdekt is. Een ideale plek om de droom van het onderwaterparcours te realiseren. Eric Kuipers, hovenier uit Oosteind is de vader van Lucas. Lucas heeft een spierziekte en duikt ook bij de Red Lobster Divers, zijn vader heeft ook zijn brevetten gehaald zodat hij met zijn zoon kan duiken. Want ook dat doen de Red Lobster Divers, les geven aan vaders, moeders, broers en zussen of andere begeleiders van de deelnemer, zodat ze samen veilig kunnen duiken. Eric wist de hand te leggen op prachtige ornamenten uit het oude gemeentehuis van Oosterhout en van de oude Kloosterkerk van Catharinadal die hij aan de duikschool schonk. Verder regelde hij het vervoer wat niet echt makkelijk was aangezien sommige brokstukken honderden kilo's wegen. Alsof dat nog niet genoeg was ontwierp Eric Kuipers ook nog het onderwaterparcours.

Onderwater speeltuin

Naast de prachtige ornamenten en brokstukken uit Oosterhout, staat er nu onder water ook een heuse speeltuin. Buizen waar je doorheen kunt zwemmen, een wip waar je op kan wipwap'en en glijden vanaf de glijbaan. En alles uiteraard veilig, zonder scherpe randen.

Het onderwaterparcours is niet alleen leuk voor mensen, maar ook goed voor de planten en vissen in het water. Frans Lobbe: "De ornamenten vormen een hard substraat waarop planten kunnen groeien. Planten produceren zuurstof en verbeteren zo de omgeving voor vissen en andere waterdieren."

Het onderwaterbelevingsparcours is bedacht voor mensen met een visuele beperking, zij kunnen op de tast hun weg door het parcours vinden. De diepte varieert van 10 tot 15 meter en is 160 meter lang. Voordat de deelnemers onder water gaan krijgen ze een maquette om samen met de begeleiders een duikplan te maken. Door deze maquette kan een duiker met een visuele beperking zich ook goed voorbereiden op de duik.

Koninklijke Landmacht

Het was nog niet zo eenvoudig om de zware elementen naar Bakel te krijgen, maar zeker ook niet om ze in het water te krijgen. Hulp kwam van de Koninklijke Landmacht. Via Gerrit Versteeg, een van de vaste begeleiders in de Tongelreep, werd contact gelegd met een duikerpeloton van de Landmacht. Zij kunnen, vanuit een maatschappelijke verantwoordelijkheid, stichtingen en organisaties ondersteunen en zich inzetten voor mensen met een beperking. Zij gebruikten deze gelegenheid ook als oefening en gingen aan de slag om de grote ornamenten onderwater te plaatsen.

Oproep

Wie ook een bijzonder beeld staan wat in deze onderwatertuin niet zal misstaan, kan contact opnemen met de Red Lobster Divers want zij willen het parcours blijven vernieuwen en uitdagend houden.

Meer informatie
Meer weten over de Red Lobster Divers? Bezoek dan eens de website of kom eens kijken. www.redlobsterdivers.nl. Mailen is ook mogelijk: info@redlobsterdivers.nl

Meer berichten