De NOM Regio Monitor laat zien dat huis-aan-huiskranten onverminderd populair zijn.
De NOM Regio Monitor laat zien dat huis-aan-huiskranten onverminderd populair zijn. (Foto: )

Gratis krant blijft belangrijkste bron lokaal en regionaal nieuws

De huis-aan-huiskranten zijn voor heel veel Nederlanders nog steeds de voornaamste bron van informatie over zaken die spelen in hun omgeving. Dat is de belangrijkste conclusie uit de NOM Regio Monitor 2019- die in opdracht van de vijf grootste uitgeverijen in Nederland opgesteld is.

REGIO - Eén van de belangrijke redenen voor het lezen van HAH-kranten is interesse in het regionale en lokale nieuws. Onderwerpen zoals lokale evenementen en activiteiten, gemeentelijk nieuws en aankondigingen en de lokale cultuur(agenda) vindt de lezer het meest interessant.

Uit het jaarlijkse onderzoek, waarvan de resultaten op 4 juni gepresenteerd zijn, blijkt dat bijna acht miljoen Nederlanders wekelijks een gratis huis-aan-huiskrant uitpluizen.

Twaalf miljoen lezers

Dat is meer dan vijftig procent van alle Nederlanders. Twaalf miljoen Nederlanders van 13 jaar en ouder geeft aan wel eens een huis-aan-huiskrant te lezen. Dat zijn voor het grootste deel lezers met een middelbare of hogere opleiding in de leeftijd van 35 tot 65 jaar. Zowel mannen (48 procent) als vrouwen (52 procent) waarderen de huis-aan-huiskrant.

De cijfers geven aan dat de gratis kranten een massamedium is waarvan de impact niet onderschat mag worden.

Trouw

De huis-aan-huiskranten hebben een heel trouw leespubliek, zo toont het onderzoek aan. Vijftig procent van alle lezers zegt de krant heel erg te zullen missen als deze niet meer zou verschijnen.

Dat blijkt ook uit het leesgedrag van de consumenten want driekwart van de wekelijkse kranten wordt gelezen.

In totaal werden meer dan driehonderd huis-aan-huiskranten onderzocht. Er deden 34.000 lezers mee aan het onderzoek. De huis-aan-huiskranten worden samen met regionale dagbladen gepubliceerd in NOM Regio Monitor (NRM).

Dit is de tweede publicatie van NRM waarin HAH-kranten zijn opgenomen. Het onderzoek wordt uitgevoerd door GfK.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden