De Helmondse ster-kok Jermain de Rozario vertelde enthousiast over verschillende smaken op basisschool Brandevoort. Foto: Helmy van Dooren.
De Helmondse ster-kok Jermain de Rozario vertelde enthousiast over verschillende smaken op basisschool Brandevoort. Foto: Helmy van Dooren. (Foto: Helmy van Dooren)

Jermaine de Rozario kookt op school

"Jullie krijgen dadelijk hetzelfde zoete toetje als de laatste grote meneer die mij kwam beoordelen voor het krijgen van een ster voor mijn restaurant". Chefkok Jermain de Rozario was vorige week te gast voor 'Kok in de Klas' bij groep 6 van meneer Dick op Openbare Basisschool (OBS) Brandevoort. "Al mag je eigenlijk niet toetje zeggen, koks zeggen dessert."

HELMOND – De Helmondse ster-kok toonde zijn kookkunsten op de Brandevoorste locatie De Hoeves. Ook op 90 andere Nederlandse basisscholen kwam op die dag een kok. Kok in de Klas werd voor de eerste keer gehouden en is een onderdeel van Smaaklessen, een educatief lesprogramma voor basisscholen over eten en smaak. Dit is ontwikkeld door het Voedseleducatie Platform van Wageningen University Research samen met het bedrijfsleven en de overheid.

"Deze lessen zijn eigenlijk een cadeautje voor het leven, omdat je dag in, dag uit te maken hebt met voeding", vertelt Jolijn Zwart-van Kessel, manager Steunpunt Smaaklessen. "De lessen gaan niet alleen over smaak en gezond eten, maar bijvoorbeeld ook over waar eten vandaan komt, hoe te bewaren en het lezen van etiketten. Met deze lessen bereiken we 70% procent van de basisscholen. Onze ervaring is dat wat kinderen thuis niet lusten, ze dat op school wel eten. We willen graag dat kinderen in hun jonge jaren veel smaken proeven om hun smaakpalet te ontwikkelen."

Vijf verschillende smaken

Groep 6 kreeg daarom de vijf verschillende smaken te proeven: zoet, zuur, zout, bitter en umami (deze smaak is onder andere bekend van de Oosterse keuken). En uiteraard kregen de kinderen ook te horen waar, je welke smaak in je mond proeft. Voor Tessa (10) en Karlijn (9) was dit het leukste onderdeel van deze ochtend. Karlijn vond de uitleg van De Rozario over de verschillende koksmessen en hoe daarmee groenten te hakken ook heel interessant. Dat er op het gebied van snijden nog wel wat te leren valt, bleek toen een leerling met een plastic mesje in plaats van een scherper mes kwam aandragen voor het snijden van de groenten.

Tijdens de gastles stelden de kinderen ook zelf een groentepakketje samen. Bij de combinatie van onder meer taugé, paksoi en bieslook, ingrediënten die nog niet bij iedereen bekend ware, serveerde Jermaine de Rozario, een zelfgemaakte dip van sesam en krokante pinda. Het recept ging mee naar huis. "Koken lijkt heel gemakkelijk, maar dat is het niet altijd", houdt De Rozario de leerlingen voor. Hij vindt het belangrijk kinderen over gezonde voeding te leren. In het filmpje waarin hij basisscholen opriep zich aan te melden voor deze dag zegt hij: "Ik was altijd op zoek naar wat ik echt wilde, maar toen ik begon met koken, was ik verkocht. Als ik een keuken binnenloop, maakt niet uit hoe ik me voel, dan word ik altijd vrolijk."

Jermaine de Rozario kwam niet heel toevallig op deze school terecht. Zoon Quincy zit daar al op school. Op de dag van de kookles werd zijn tweede zoon Lennox Franklin geboren.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden