Bart van den Akker voor de Pongcomputer, geflankeerd door vrijwilligers Patrick van Halen(l) en Gijs van der Westerlo(r). Foto: Liesbeth van Sas.
Bart van den Akker voor de Pongcomputer, geflankeerd door vrijwilligers Patrick van Halen(l) en Gijs van der Westerlo(r). Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

Interactief genieten in het Computer Museum

Oprichter en eigenaar van het Helmonds Computermuseum, Bart van den Akker ziet veel mensen genieten van alles wat er te zien is en te doen is. Niet alleen bezoekers, maar ook de zestien vrijwilligers maken hem blij en tevreden met wat hij in Helmond heeft gerealiseerd.

HELMOND - Bart begon 8 jaar geleden, toen hij in Helmond kwam wonen, computers te verzamelen. Toen er in de garage door de vele computers geen ruimte meer was voor zijn drumstel (drummen is zijn andere hobby), kwam het plan op om een computermuseum te starten in Helmond, anders dan de al bestaande computermusea in Nederland. "Die leken te veel op een kunstmuseum, waar je alleen maar mag kijken en nergens aankomen. Ik vind dat een museum interactief moet zijn."

Hij werkte een plan uit, waarin stond wat hij allemaal wilde realiseren in het museum. De gemeente reageerde enthousiast maar had geen pand beschikbaar. Een eigen speurtocht leverde een ruimte op aan de Kluisstraat 5. "Ik wil in het centrum zitten, zodat de bezoekers na afloop de stad in kunnen om te winkelen of te eten. Ik wil een toeristische trekpleister zijn. We zijn uniek in de Benelux!"

Dat was duidelijk te zien tijdens de open dag op 24 maart ter gelegenheid van het 1-jarig bestaan, waarop jong en oud in grote getale een kijkje kwam nemen, herinneringen ophaalde aan de vroegere thuiscomputers en met plezier een spelletje werd gespeeld. De hele museum-aankleding ademt de sfeer van de jaren 70 en 80. Verantwoordelijke is vrijwilliger Patrick van Halen, die dit combineert met zijn beroep als grafisch ontwerper. Patrick geeft ook rondleidingen. "Mijn zoons van drie, zes en negen jaar oud vinden het geweldig dat ik hier mijn werkplek heb."

Het museum telt zestien vrijwilligers. Zij zijn verantwoordelijk voor het werkend maken en houden van alle computers. Marcel van de Berg werkt er via een re-integratieproject van Senzer, 24 uur per week. "De sfeer is hier uitstekend, ik repareer en installeer computers in een voor mij heel herkenbare omgeving."

De collectie bestaat uit computers vanaf de begintijd 1975 tot 2005. Pronkstukken zijn onder andere de eerste computer van de EDAH en een Pong-spelcomputer. Pong was het eerste computerspel dat je thuis kon spelen. De spelcomputers uit de begintijd zijn zonder handleiding te spelen. Van den Akker: "De simpelheid maakt het leuk om te spelen."

Sinds kort heeft het museum ook een reparatiedienst voor computers van buiten. En Van den Akker biedt gereviseerde computers met een modern en veilig besturingssysteem aan voor 100 tot 135 euro.

Bart van den Akker is erg blij dat hij dit hele nog lopende jaar wordt ondersteund door leden van De Junior Chamber International Peelland( een netwerkorganisatie voor ondernemende mensen tot 40 jaar) om mee te denken over en bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van het Helmondse homecomputermuseum.

Meer berichten