Koningin Maxima verlaat het familiehuis van de familie Swinkels, gevolgd door kamerheer Paul Rüpp en burgemeester Frank van der Meijden van Lieshout.
Koningin Maxima verlaat het familiehuis van de familie Swinkels, gevolgd door kamerheer Paul Rüpp en burgemeester Frank van der Meijden van Lieshout. (Foto: Idor van Duppen)

Koningin Maxima bezoekt Bavaria

Veel politie, beveiliging, dranghekken: het was een drukte van belang langs de Burgemeester van den Heuvelstraat, de toegangsweg tot het terrein van de brouwerij van Bavaria en het familiehuis van de familie Swinkels in Lieshout. De brouwerij bestaat dit jaar maar liefst 300 jaar en Koningin Maxima was naar Lieshout afgereisd om het officiële startschot te geven voor de feestelijkheden.

LIESHOUT - De dag voorafgaand aan het koninklijk bezoek was al een heuglijke voor de Lieshoutse familiebrouwerij: het bedrijf ontving uit handen van Commissaris van de Koning Wim van de Donk het predicaat 'koninklijk' en gaat internationaal voortaan als Royal Swinkels Family Brewers door het leven.

Jong en oud hadden zich verzameld langs de toegangsweg in Lieshout om een glimp van de koningin op te vangen. Ruim voordat zij arriveerde bij het familiehuis stapte Maxima uit de auto en liep langs de mensenhaag naar haar bestemming: het familiehuis van Tante Corry, waar zij onder klanken van de plaatselijke harmonie werd verwelkomd door de familie Swinkels.

De koningin kreeg een rondleiding over het terrein van de brouwerij en in een van de brouwhuizen vonden de toespraken plaats en werd als officieel startsein voor de feestelijkheden, voor Koningin Maxima symbolisch een vat van 300 liter aangeslagen.

Bavaria is een echt familiebedrijf en wordt op het moment geleid door de zesde generatie van de familie Swinkels. De zevende en achtste generatie staan overigens al klaar. De bakermat was en is Lieshout. Omdat in het jaar 1719 al accijnspapieren bestaan van Bavaria, wordt dat ook gezien als het jaar waarin de brouwactiviteiten gestart zijn.

Inmiddels brouwt Bavaria al lang niet meer uitsluitend in Lieshout: brouwerij de Molen in Bodegraven (Nederland), brouwerij Palm en De Hoorn in Steenhuffel, en Rodenbach in Roeselare (allen in België), en Habesha in Debre Birhan (Ethiopië), maken ook deel uit van het concern. De familie Swinkels werkt verder nog samen met bierbrouwerij de Koningshoeven in Berkel-Enschot (Nederland). Om het bier te brouwen beschikt Bavaria ook over twee eigen mouterijen. Ook BiercO, een van de grootste importeurs van speciaalbier in Europa, is sinds vorig jaar onderdeel van Swinkels Family Brewers.

Al die brouwerijen tezamen produceerden in 2018 ongeveer 8 miljoen hectoliter bier, en ook nog eens ruim 800 duizend hectoliter frisdrank. Wereldwijd biedt het concern werk aan 1800 medewerkers.

Voor de medewerkers van Bavaria is afgelopen vrijdag een groot feest gehouden om het jubileum kleur te geven. Twee dagen later is ook met klanten en relaties het een en ander gevierd.

Koningin Maxima kon natuurlijk niet achterblijven na het aanslaan van het vat van 300 liter en proefde ook van het Lieshoutse gerstenat. Dat kon zij uiteraard met een gerust hart doen: de dag ervoor had het bier in haar pul immers het predicaat koninklijk gekregen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden