'Leer kinderen vroeg met geld om te gaan'


Wethouder Erik de Vries was maandagochtend bij groep 8 van basisschool 't Hout voor een gastles.
Wethouder Erik de Vries was maandagochtend bij groep 8 van basisschool 't Hout voor een gastles. (Foto: )

'Leer kinderen vroeg met geld om te gaan'

Van 25 tot en met 29 maart is het 'De week van het geld'. De hele week draait om leren omgaan met geld, in de klas en thuis. Ieder jaar doen veel kinderen en scholen mee. In Helmond geven de burgemeester en alle wethouders deze week gastlessen op scholen. In gesprek met wethouder Erik de Vries over hoe belangrijk het is om kinderen al op jonge leeftijd te leren omgaan met geld.

HELMOND - "Jong geleerd is oud gedaan", zegt de wethouder van Sociale Zaken en Armoedebestrijding. "Wat kinderen al op jonge leeftijd leren over geldzaken, vergeten ze niet meer. Leren omgaan met geld is onderdeel van de opvoeding. Er horen, afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, allerlei vragen bij. Het begint vaak met de vraag hoeveel zakgeld je je kind geeft. Wat is 'normaal' bij welke leeftijd? Moeten ze van het zakgeld ook sparen? Op iets oudere leeftijd komt de vraag hoeveel kleedgeld ze krijgen. Welke afspraken maak je over wat ze daarvan moeten betalen?"

Omgaan met verleidingen
Maar er is meer nodig om kinderen voor te bereiden op financiële zelfstandigheid. Denk aan de verleidingen die ze elke dag tegenkomen. Wethouder De Vries: "Dat is misschien wel het moeilijkste onderdeel van de financiële opvoeding. Ik zie het ook bij mijn eigen kinderen. Reclame is overal. In de supermarkt, op tv, op de computer, tablet of smartphone. Kinderen herkennen reclame nog niet als reclame en hebben dus niet in de gaten dat bedrijven hen proberen te verleiden om hun producten te kopen. Mijn belangrijkste tip is om er met de kinderen over te praten zodat ze reclame en sluikreclame leren herkennen."

Smartphone
De smartphone is onmisbaar voor kinderen en jongeren. Hun hele wereld zit erin, van vriendschappen tot filmpjes, spelletjes, muziek en huiswerk. Hoe hou je als ouder de kosten in de hand? "Maak duidelijke afspraken met je kind over wie welke kosten betaalt", zegt de wethouder. "Kijken naar filmpjes en luisteren naar muziek kost veel data. Leer je kind dus om zo veel mogelijk wifi te gebruiken. Leer je kind ook om goed op te letten als ze aankopen doen in een appstore. Eventueel kun je de mogelijkheid om aankopen te doen uitschakelen."

Gastlessen
Erik de Vries was maandagochtend bij groep 8 van basisschool 't Hout voor een gastles. Hoe was het om voor de klas te staan? "Heel erg leuk! Ik heb met de kinderen gepraat over het thema verzekeren. Dat is best een moeilijk onderwerp. Ik heb geprobeerd het uit te leggen met behulp van voorbeelden: hoe zorg je dat je een nieuwe auto kunt kopen als je auto gestolen wordt en hoe kom je aan geld voor een nieuw huis als er brand is geweest? Daarna hebben we het spel 'Fix je risk' gespeeld. De kinderen waren heel enthousiast en nieuwsgierig. Ik hoop dat ze er iets van opgestoken hebben!"

Meer informatie: www.weekvanhetgeld.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden