Gerard Rooijakkers belooft zijn luisteraars een 'magische middag'.
Gerard Rooijakkers belooft zijn luisteraars een 'magische middag'. (Foto: )

Een 'magische middag' met Gerard Rooijakkers

Cultuurhistoricus en Brabant-kenner dr. Gerard Rooijakkers geeft zondag 17 maart een lezing in Kasteel Helmond. De lezing 'De betoverde Peel' gaat over het magisch universum van onze voorouders.

HELMOND - "Welkom op deze magische middag, waarvan men zonder schietgebed niet veilig huiswaarts keert." In zijn voordracht gaat Gerard Rooijakkers in op de relatie tussen de historische heks (met de beruchte Peellandse heksenprocessen van 1595) en de sagenheks, zoals we die kennen uit de vertelcultuur in de vorm van volksverhalen. Een overzicht van de belangrijkste magische verhaalmotieven uit de orale tradities in Zuidoost-Brabant, die een fascinerend beeld geven van de angsten, wensen en frustraties van onze voorouders, passeert de revue.

De lezing op zondag 17 maart begint om 14.30 en zal ongeveer een uur duren. Kaarten kosten 15 euro per persoon, dit is inclusief de toegang tot het kasteel, een bezoek aan de tentoonstelling Heksenjacht in Peelland en een kop koffie of thee. De kasteelzaal waar de lezing plaatsvindt, is geopend vanaf 14.00 uur. Na de lezing is er ruimte om vragen te stellen aan Gerard Rooijakkers en is er ruimte om de tentoonstelling te bezichtigen. Kasteel Helmond is geopend tot 17.00 uur.

Aanmelden voor de lezing kan online via: www.museumhelmond.nl/evenementen/lezing-gerard-rooijakkers/. Alleen dan is een plek gegarandeerd.

Dr. Gerard Rooijakkers (Eindhoven 1962) studeerde geschiedenis aan de Katholieke Universiteit Nijmegen en volkskunde aan de Westfälische Wilhelmsuniversität Münster. Hij promoveerde in 1994 cum laude in Nijmegen op een studie over historische volkscultuur in oostelijk Noord-Brabant. Voor zijn vernieuwende inbreng op het gebied van de Nederlandse volkscultuur ontving hij in 2002 de Prins Bernhard Cultuurprijs voor de Geesteswetenschappen. Van 1991 tot 2010 was hij verbonden aan het Meertens Instituut.

Meer berichten