Het idee voor de Stichting geluksmoment ontstond op Ouderenlangoed Grootenhout in Mariahout.
Het idee voor de Stichting geluksmoment ontstond op Ouderenlangoed Grootenhout in Mariahout. (Foto: Idor van Duppen)

Stichting geluksmoment van start

Ouderenlandgoed Grootenhout in Mariahout is een zorgboerderij die zorg biedt aan ouderen met dementie. Dit is de bakermat van de Stichting vrienden van het geluksmoment, een stichting die activiteiten en projecten voor mensen met dementie ondersteunt. Onlangs ging voor bewoonster Riek haar grote wens in vervulling: een zoen met haar buurman (en stiekeme jeugdliefde) André onder de Eiffeltoren in Parijs; tevens het startschot voor de stichting.

MARIAHOUT - Francien van de Ven is secretaris van de nog jonge Stichting vrienden van het geluksmoment, en verbonden aan het ouderenlandgoed. Na een rondgang laat ze het filmpje zien over het geluksmoment van Riek. De Bucket Boys hebben de wens van Riek in vervulling laten gaan en zijn met haar en André naar Parijs geweest.

Francien van de Ven legt uit dat mensen met dementie hun herinneringen weliswaar in meer of mindere mate kwijt zijn, maar dat het gevoel altijd blijft. Het verhaal van Riek illustreert dat. Wanneer zij de dag na de reis vermoeid in de stoel zit vertelt ze dat ze weg is geweest - ze weet niet meer waar naar toe. Ze zucht dat ze moe is. Maar bij de vraag of het fijn was beginnen fonkelen haar ogen en vertelt ze dat het geweldig was. In het filmpje dat ook op YouTube staat zegt Francien dat we wel eens horen dat we meer in het hier en nu moeten leven en dat we dan een voorbeeld kunnen nemen aan mensen met dementie, want zij kunnen niet anders.

Op het landgoed is alles erop gericht om de ouderen in beweging te houden. Francien vertelt dat mensen met dementie vaak initiatiefloos en apathisch zijn en dat dit een actieve opstelling van de medewerkers vereist. De bewoners wonen in een zestal gebouwen waar ze een eigen kamer hebben. Er is een keuken en woonkamer waar hun eigen stoel staat.

Op landgoed lopen constant mensen rond. Francien vertelt dat het voor de medewerkers 'verboden' is om alleen rond te lopen - ze moeten altijd iemand meenemen - uit zichzelf doen ze dat niet - mensen met dementie nemen geen initiatief. Met enige trots meldt ze dat op Grootenhout maar ongeveer 20 procent van de bewoners een rolstoel gebruikt. Op een gesloten afdeling in een verzorgingstehuis is dat vaak 80 procent.

De Stichting vrienden van het geluksmoment ondersteunt mensen met dementie, en dat doen ze voor iedereen. Het is niet zo dat alleen bewoners van het ouderenlandgoed in aanmerking komen. 'Iedereen kan voor iedereen een aanvraag indienen,' zegt Francien van de Ven. De stichting krijgt schenkingen en heeft donateurs. Soms komt het geld uit onverwachte hoek: de cameraman van het filmpje schonk zijn gage aan de stichting.

Mensen die geïnteresseerd zijn kunnen alle informatie vinden op de website: www.stichtingvriendenvanhetgeluksmoment.nl. Informatie over het ouderenlandgoed staat op www.ouderenlandgoed.nl.

Meer berichten