De Palestijnse dansgroep Jinin tijdens hun optreden in de popzaal. Foto: Liesbeth van Sas.
De Palestijnse dansgroep Jinin tijdens hun optreden in de popzaal. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

'Leer mij kennen'-feest verbindt

LEVgroep Helmond probeert mensen te verbinden; 'We zijn allemaal Helmonders, hoewel we uit verschillende landen komen'. Directeur Jochem Otten noemt zijn Cacaofabriek een ontmoetingsplek bij uitstek voor mensen met verschillende achtergronden, waar de verschillen wegvallen. Samen hielden zij vrijdag het eerste 'Leer mij kennen'-feest in de Cacaofabriek.

HELMOND - Voorafgaande aan het feest vertelt Jochem Otten dat de Cacaofabriek dit jaar vijf jaar bestaat en dat dit jaar ook in het teken staat van alle Helmonders van niet-Nederlandse afkomst. De stad biedt een thuis aan mensen met 185 verschillende nationaliteiten. Otten hoopt deze mensen ook te kunnen ontmoeten in zijn culturele hotspot. Zo heeft hij het plan om meer buitenlandse films te gaan draaien met Nederlandse ondertiteling; of een Nederlandse film met bv. Arabische ondertiteling. In de popzaal van de Cacaofabriek legt Otten zijn plan voor aan de Syrische Hanadi. Zij is meteen enthousiast en wil graag samen haar dochter Fatima meedenken over de films die vertoond kunnen worden.

200 mensen
Al vroeg zijn er zo'n tweehonderd mensen van Nederlandse, Syrische, Libanese, Palestijnse, Iraakse, Turkse, Marokkaanse en Poolse komaf in de zaal. Er vinden vooral ontmoetingen plaats bij de eetkraampjes, waar lekkernijen uit diverse landen te proeven zijn. Als Helmonder kom je stadgenoten tegen en via hen, kom je weer in contact met mensen uit een ander land die nu ook Helmonder zijn. Er heerst een goede sfeer, waarbij de verschillende optredens enthousiast bekeken worden. Saja, een achtjarig meisje uit Syrië dat sinds twee jaar in Helmond woont met haar ouders en drie broers, neemt de bezoekers mee in haar gevoelige dans. Even later is zij vrolijk en blij in een andere dans. De Palestijnse dansgroep Jinin voert in Palestijnse kleding enkele dansen op, waarbij zij zichzelf met muziek begeleiden. Veel bezoekers ondersteunen het ritme met handgeklap en kinderen worden op het podium geholpen om mee te dansen.

Ook de schilderijen van de Syrisch-Palestijnse schilder Nidal, sinds een jaar woonachtig in Mierlo- Hout, spreken tot de verbeelding. Zeker de bloemen, met de handen geschilderd, wekken bewondering. Hij poseert graag voor de vele foto's. M'hamed Yahia van de LEVgroep is onder de indruk van zijn werk en zoekt naar mogelijkheden voor deze schilder om meer bekendheid te krijgen. Een muzikant zoekt mensen met wie hij samen muziek kan maken. Ook daarvoor gaat Yahia zijn best doen.

Uit de positieve reacties bleek wel dat de LEVgroep een prima feest organiseerde met de Cacaofabriek als juiste podium. Meer van dit soort activiteiten brengen Helmonders uit verschillende thuislanden zeker dichter bij elkaar. Jochem Otten laat als uitsmijter nog weten dat hij een groots plan heeft in het Speelhuis. Wat dat precies is, houdt hij nog even voor zichzelf.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden