Chaimae 'Tussen twee werelden in'

De 17-jarige Chaimae Azarfane met haar eerste boek.
De 17-jarige Chaimae Azarfane met haar eerste boek. (Foto: )

In januari 2019 bracht de 17-jarige Chaimae Azarfane haar debuut uit: 'Tussen twee werelden in'. Het boek maakt onderdeel uit van haar profielwerkstuk dat ze maakte tijdens haar eindexamenjaar op het Jan van Brabant College aan de Molenstraat. "Het is mijn verhaal, ik wil laten zien dat de islam anders is dan je op tv ziet, maar mijn eigen ervaringen zijn het uitgangspunt."

HELMOND - De titel van haar boek laat zien dat Chaimae haar eigen leven als basis gebruikt. "Ik heb er op school totaal geen last van dat ik tussen twee werelden in zit. Voor mijn profielwerkstuk heb ik onderzocht of andere leerlingen met een migratieachtergrond zich net zo fijn voelen als ik. De conclusie van mijn onderzoek was dat vrijwel alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond, zich prettig voelen op deze school. Er wordt hier weinig tot niet gediscrimineerd."

Helaas wordt ze buiten school wel vaak anders behandeld vanwege haar hoofddoek. "Mensen denken bij een hoofddoek aan gearrangeerde huwelijken, onderdrukking en terrorisme. In de trein word ik wel eens aangesproken. Ik krijg vooral veel medelijden, omdat ze denken dat ik gedwongen word me zo te kleden. Soms vragen mensen waarom ik een hoofddoek en lange, bedekkende kleding draag. Ik probeer altijd vriendelijk antwoord te geven. Ik merk dat sommige mensen mij en mijn keuzes beter begrijpen als ik de tijd neem om het uit te leggen." Wat mensen in de trein namelijk niet kunnen zien, is dat Chaimae er op haar dertiende zelf voor gekozen geeft een hoofddoek te dragen.

Doel van het boek
De grootste drijfveer voor Chaimae om te schrijven was om te laten zien dat wat je op tv ziet over de islam, niet per se de werkelijkheid is. "In de media wordt de islam altijd heel negatief neergezet. Daarmee wil ik zeker niet zeggen dat de media slecht zijn, maar niet álles wat je op tv ziet, klopt ook echt. In de media gaat het bijvoorbeeld vaak over moslimterrorisme. Dat woord vind ik heel vreemd. Islam betekent vredelievend, dus het heeft zeker niets met terrorisme te maken. Wat ik van huis uit meekrijg en alles wat ik leer bij mijn Koranlessen past totaal niet bij het negatieve beeld dat de media van mijn geloof laten zien. Dat wil ik graag rechtzetten."

Voor Chaimae bestaat er een groot verschil tussen de islam en de Marokkaanse cultuur. "Gedwongen huwelijken passen écht niet binnen de islam, maar je ziet dit wel terug in de Marokkaanse cultuur. Niet bij mij thuis, maar ik weet dat het wel gebeurt." Chaimae beseft ook dat haar achtergrond ook nadelig kan zijn. "Uit onderzoek blijkt dat je met een strafblad makkelijker aan een baan komt dan met een Marokkaanse achtergrond. Ik merk ook dat ik echt hard moet werken om me te bewijzen, puur omdat ik een hoofddoek draag. Mijn tantes van moeders kant hebben gestudeerd en ik zie hen echt als mijn grote voorbeeld." Welke studie ze zelf gaat doen, weet ze nog niet. Ze overweegt Nederlands te gaan studeren, maar ook andere studies zoals de universitaire pabo behoren tot de opties.

Tijdens het schrijven stond Chaimae er niet alleen voor. "Mijn vader is ontzettend trots op me. Hij heeft me geholpen met schrijven en staat altijd achter me. Hij is streng, maar ook heel lief." In de laatste fase van het schrijven, het redigeren, kreeg ze hulp van Lisette Janssen, afdelingsleider op het Jan van Brabant College.
Het boek is te koop op Boekbestellen.nl.

Meer berichten