Vrijdag is wandeldag voor zoveel mogelijk bewoners, zeker op een prachtige winterdag. Foto: Liesbeth van Sas.
Vrijdag is wandeldag voor zoveel mogelijk bewoners, zeker op een prachtige winterdag. Foto: Liesbeth van Sas. (Foto: Liesbeth van Sas)

Vrijwilliger doet meer dan koffie zetten

Bij Kleinschalig Begeleid Wonen voor Ouderen met dementie (KBWO) in Brouwhuis zijn initiatiefnemers van deze kleinschalige woonvorm Jos en Jarno Vincent blij met het groot aantal vrijwilligers dat bij hen over de vloer komt om activiteiten met de bewoners te ondernemen.

HELMOND - Ook voor de vaste werknemers bij KBWO geldt dat zij bij het sollicitatiegesprek al te horen krijgen dat er van hen ook verwacht wordt dat zij de tijd nemen om gewoon gezellig met de bewoners bezig te zijn. Dit kan van alles zijn; bloemschikken, schilderen, gymnastiek en bijvoorbeeld wandelen.

Antoinet komt met een lach op haar gezicht, goedemorgen zeggend, binnen en krijgt meteen van bewoners een reactie. "Goedemorgen", zeggen ze bijna allemaal. "Daar doe ik het voor", zegt Antoinet. Na het koffiedrinken met natuurlijk een praatje, brengt ze verschillende bewoners naar het tuinhuis voor de gymnastiek waar zij bewegingstherapeut Wil helpt.

Liesbeth gaat met vier bewoners een kruiswoordpuzzel oplossen. "Uit zichzelf beginnen ze daar niet meer aan, maar samen vullen we een hele kruiswoordpuzzel in. Zo zijn we toch al gauw drie kwartier bezig, en soms hoor ik uit vier monden tegelijk het goede woord. Dan hebben we samen lol." Na al het denkwerk, is het ook hier tijd voor een kopje koffie. Daarna komt de sjoelbak tevoorschijn.

Zo maakt Liesbeth contact met een bewoonster die nieuw is. Liesbeth geeft de stenen een voor een aan en de bewoonster schuift ze steeds harder richting de gaten. Als er een door het gat schuift, lacht ze en zegt: "Goed hè?" Liesbeth geeft haar een compliment en de stenen treffen vaker doel.

Wandelen
Een bewoner, die altijd in een rolstoel zit, is altijd in voor een wandelingetje door het park. Sumiati weet dat en maakt daar altijd tijd voor als vrijwilligster. Ze neemt altijd brood mee, want de man vindt het erg leuk om naar de toesnellende eenden te kijken. Bij terugkomst en goed weer kan de man nog uren lekker buiten zitten in de grote tuin om de zon op zijn gezicht te voelen.

Als er genoeg medewerkers op de groep zijn, gaat Liesbeth ook mee om de bewoners allemaal te laten genieten van een kopje koffie, thee of chocomel bij het dichtbij gelegen zaal Vissers."Het kost wel wat tijd om iedereen de jas aan te trekken en de rolstoelen te pakken, maar als we dan op weg zijn, geniet iedereen! Het is fijn dat twee mannelijke bewoners nog behoorlijk goed kunnen lopen en een rolstoel kunnen duwen, zodat we dit kunnen doen. Als we er zijn, gaan de jassen open of uit en iedereen geniet van de andere omgeving en het warme drankje."

Weer terug bij KBWO helpt Liesbeth nog even mee om de bewoners aan tafel te zetten voor de lunch. Ze neemt afscheid voor deze keer met een welgemeend: "Vrijwilligerswerk bij dementerenden is zeker de moeite waard."

Meer informatie over KWBO: http://www.kbwo.nl/

Meer berichten