Het Holland Baroque Ensemble. Foto: Wouter Jansen.
Het Holland Baroque Ensemble. Foto: Wouter Jansen. (Foto: Wouter Jansen)

Holland Baroque met Dorothee Mields

Holland Baroque verzorgt zaterdag 9 februari een bijzonder concert in de kapel van het Elkerliek Ziekenhuis in Helmond. In samenwerking met stersopraan Dorothee Mields en Marco Ambrosini op nyckelharpa, brengt zij een schilderachtig 17e-eeuws muzikaal programma over de liefde in al haar verschijningsvormen.

HELMOND - Door de eeuwen heen is de liefde een onuitputtelijke muzikale inspiratiebron gebleken. Of de muziek in kapellen, kroegen of kastelen gespeeld werd, een opera, schunnig liedje, mis of motet was, de liefde voerde altijd de boventoon.

De Duitse sopraan Dorothee Mields (1971) is een toonaangevend vertolker van muziek uit de 17e eeuw. Zij is geliefd om haar unieke stemgeluid en ontroerende interpretaties. De Italiaan Marco Ambrosini (1964) bespeelt de nyckelharpa, een strijkinstrument met toetsen en resonantiesnaren, dat vooral in de Zweedse volksmuziek gebruikt wordt. Ambrosini is, naast improvisator, als een vis in het water in barokmuziek. Deze veelzijdige musicus met zijn vederlichte toon en schilderachtige improvisaties is de uitgelezen muzikale danspartner van de betoverende sopraan Dorothee Mields.

Griekse filosofen zoals Plato en Socrates beschreven al verschillende verschijningsvormen van liefde. Liefde tussen ouders en kind, liefde tussen partners, vriendschappen, eigen liefde en universele liefde. Vanuit dat gegeven is Holland Baroque de bibliotheken in gedoken, wat een schat aan repertoire opleverde. Karitas (vriendschap) volgens Hildegard von Bingen, Mad-songs volgens Purcell, All is fair in Love and War (Shakespeare) volgens Biber en Bertali, Einsamkeit volgens Krieger. Het programma bevat veel minder bekend repertoire, met soms een uitstapje naar nóg vroegere muziek, maar ook een tijdloos popnummer van Cohen.

Het concert in de kapel van het Elkerliek Ziekenhuis aan de Wesselmanlaan 25 in Helmond begint om 20.00 uur.

Kaarten à 17,50 euro zijn te koop via: www.lambertusconcerten.nl.

Meer berichten