Beeldhouwen is een van de oude ambachten die in de spotlights staan bij het Industrieel Atrium.
Beeldhouwen is een van de oude ambachten die in de spotlights staan bij het Industrieel Atrium. (Foto: )

Introductie beeldhouwen in het Industrieel Atrium

Het Industrieel Atrium trapt zondag 27 januari 'het Jaar van de Ambachten' af met het ambacht Beeldhouwen. Voor deze middag is beeldhouwer André van Veghel uit Helmond uitgenodigd.

HELMOND - De beeldhouwer en het Industrieel Atrium hebben een programma voor de bezoekers samengesteld waarin zij meer leren over beeldhouwen. Dit begint om 13.00 uur met een film. Hierna volgt een uitleg over beeldhouwen en een demonstratie. Aansluitend wordt de expositie geopend die tot en met 14 februari te bezichtigen is op woensdag en donderdag van 09.30-16.00 uur. Entree voor deze middag is voor volwassenen 4 euro, 65-plussers betalen 3 euro en kinderen tot 8 jaar mogen gratis naar binnen.

Oude ambachten
Het Industrieel Atrium zet in 2019 de 'oude ambachten'. in de spotlights; terug in de tijd naar de ambachten van weleer zoals de beeldhouwer, de klokkenmaker, de handdrukker, de boekbinder en de handwever.
Het is nu ruim tweehonderd jaar geleden dat de ambachtsgilden in Nederland en dus ook in Helmond, formeel door het toen heersende landelijke bestuur, werden afgeschaft. Door de huidige digitalisering en robotisering wordt het oude ambacht naar de achtergrond verdrongen. Hierdoor dreigt veel elementaire kennis en ervaring over het werken met basismaterialen zoals hout, textiel, metaal, keramiek, inkt en andere materialen, geheel te verdwijnen.

Volgens het Industrieel Atrium is er meer aan de hand. Er is een tekort aan vaklieden in de maatschappij en dat is verontrustend. De vraag naar vaklieden is groot en hun vaardigheden zijn hard nodig. Zij vormen nog steeds de ruggengraat van de samenleving met hun kennis van materialen en vakmanschap.
Het volledige jaarprogramma is te vinden op onderstaande website. Het Industrieel Atrium is gevestigd aan de Kanaaldijk NW 29 in Helmond.                                                                                                        

www.industrieel-atrium.nl/jaarprogramma

Meer berichten