Cock Scheerens, peinzend bij een van zijn collages op de tentoonstelling in De Fonkel. Foto: Idor van Duppen.
Cock Scheerens, peinzend bij een van zijn collages op de tentoonstelling in De Fonkel. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen.)

Cock Scheerens exposeert collages

Sinds 10 januari is in wijkhuis De Fonkel aan de Prins Karelstraat in Helmond een expositie te bezichtigen van collages van de hand van Cock Scheerens uit Deurne. Wie goed kijkt zal verrassende ontdekkingen doen in de ruim twintig collages die op de eerste verdieping hangen.

HELMOND - De collages van Cock Scheerens zijn opgebouwd uit fotomateriaal dat hij tot in het kleinste detail uitknipt. Het is nadrukkelijk geen fotoshoppen wat hij doet, maar zoals hij het zelf zegt: 'ouderwets echt knip- en plakwerk.' Hij gebruikt voor de collages uitsluitend foto's uit het Eindhovens Dagblad. Waarom? 'Tja, dat is de krant die ik elke ochtend lees, dus dat ligt dan voor de hand,' zegt hij.

Het is niet vreemd dat Cock Scheerens een kunstzinnige hobby koos; hij was voor zijn pensionering docent handvaardigheid op Vreekwijk in Deurne. Hij is door Paul Dirks op het spoor van de collages gezet. Dirks maakte vorig jaar furore met zijn expositie GUM in de Cacaofabriek. Hij ontmoette Paul veertig jaar geleden op de Verzamelbeurs in Utrecht. Ze kwamen er achter dat ze bij elkaar in de buurt woonden en het contact is gebleven. De collages zijn voor Cock Scheerens een uit de hand gelopen, maar hele leuke hobby. Hij is er sinds mei 2017 mee bezig.

Die collages nemen de bezoeker mee door de fantasie van de maker: wat is echt en wat is gecreëerd? 'Niet dat dat iets uitmaakt,' zegt hij. Wie goed naar de werken kijkt ziet allerlei onverwachte kleine details, die je soms op het verkeerde been kunnen zetten. In het begin richtte Cock Scheerens zich vooral op de natuur, maar nu past hij meerdere thema's toe, waarvan sport er één is. Hij vindt kleur ook erg belangrijk. Betekent dat dat er geen collages zijn met zwart-wit foto's? 'Hier op de expositie hangen alleen kleurencollages. Ik maak wel collages in zwart-wit, maar die hangen thuis,' aldus de kunstenaar.

Voor de collages geldt: hoe langer je kijkt, des te meer je ziet. Op veel werken vind je Hollandse molens en vuurtorens terug. Soms prominent, soms heel klein. Zit daar een betekenis achter? De maker zegt dat hij het eigenlijk niet weet: 'Het gebeurt gewoon vanzelf!'

Het maken van een collage begint met knippen, soms met een heel fijn schaartje, waarna het werk op een ondergrond wordt opgebouwd. Het knippen is een dagelijkse bezigheid: 'Als de krant uit is, ga ik knippen; eerst het gewone ED, daarna het Helmond-Plus katern. Een collage hoeft ook niet meteen af te zijn, soms zitten er een paar dagen tussen, soms zelfs een week. Ik bewaar foto's ook gerangschikt op thema.' Via een vriendin kwam Cock Scheerens aan een professioneel sealapparaat waarmee alle collages netjes ingeseald konden worden.

Dit is de eerste keer dat Cock Scheerens zijn collages tentoonstelt. Hij vindt De Fonkel wel een prettige ruimte omdat het heel laagdrempelig is. Bezoekers vinden zijn werken in de gang op de eerste verdieping. Daar zijn ze tijdens de reguliere openingstijden nog te zien tot 21 februari.

Meer berichten