De schoolklassen in Kenia zijn heel wat minder luxe dan die hier in Nederland.
De schoolklassen in Kenia zijn heel wat minder luxe dan die hier in Nederland. (Foto: )

Hart voor Keniaanse kinderen

Stichting Kadowinja uit Helmond bestaat zaterdag 19 januari 10 jaar. Deze goede doelen stichting werd in 2009 door de al 27 jaar in Helmond wonende Kadogo Nyawade opgericht. Deze van oorsprong Keniaanse, nu zorgverlener bij Savant, heeft zelf aan levende lijve ondervonden hoe moeilijk het kan zijn om in Afrika goed onderwijs te krijgen.

HELMOND - Kadogo is geboren en getogen in Kisumu in Kenia, niet zo ver van de oude woonplaats van Tineke van Deun in Arusha in Tanzania. "Gedurende mijn 8 jaar daar heb ik heel wat kinderen gezien die, in plaats van op school te zitten, de geiten hoeden, water en hout halen of op een kleiner zusje of broertje passen. Als ze dan toch naar school konden gaan, moesten alle klassen het vaak met één onderwijzer doen. Onderwijs is er helaas niet zo vanzelfsprekend als hier, en veel ouders kunnen de schoolgelden niet betalen. Uniformen, schriftjes en boekjes, gezonde maaltijden en zelfs toiletten ontbreken vaak. Het is niet meer zo dat de ouders het nut van scholing niet inzien, maar er is ronduit geen geld. Mensen op het platteland zijn vaak zelfvoorzienend met een eigen stukje land en veestapel. Geld voor onderwijs is er niet. Terug in Helmond hoorde ik van het initiatief van Kadogo en sindsdien help ik haar mee om zoveel mogelijk 'ouders' te vinden die voor slechts 60 euro per jaar een kind naar school sturen. Ook is er een voedingsprogramma waarmee elk kind elke dag tenminste één gezonde maaltijd op school krijgt."

Programma 19 januari

Zaterdag 19 januari is er vanaf 14.00 uur in Wijkhuis 't Brandpunt een gevarieerd cultureel programma. In de middag kunnen kinderen zien en beleven hoe een Keniaanse klas er uit ziet, krijgen ze Swahili-les en worden de mooiste wilde dieren op hun gezichtjes geschminkt. Er is een Keniaans buffet, een Afrikaanse dansles en daarna zorgt dj Erick Gava voor de muziek. De opbrengst van deze Afrikaanse avond gaat naar de kinderen in Kenia.

Meer informatie en tickets:

www.kadowinja.org

Meer berichten