Jolanda Vermulst in haar atelier. Foto: Biek van Bree.
Jolanda Vermulst in haar atelier. Foto: Biek van Bree. (Foto: Biek van Bree)

Jolanda kan niet zonder keramiek

Sinds 33 jaar neemt Jolanda Vermulst deel aan cursussen van Kunstkwartier en is daarmee dé Wikipedia van de afdeling Keramiek. Kunstkwartier begon als GIKO om via het Kunstencentrum in de kubussen van het Speelhuis in zijn huidige vestiging op de Kromme Steenweg neer te strijken. Jolanda maakte het allemaal mee en kan er leuk over vertellen.

HELMOND - Net zo radicaal als de gedaanteverwisseling van de huisvesting van Kunstkwartier is de ontwikkeling in het keramisch werk van Jolanda. En dat is spannend om te zien. Haar appartement herbergt vele tientallen werkstukken van het begin in 1985 tot de meest recente, net voltooid. Haar thuis is een reis terug in de tijd naar de oorsprong van haar carrière in de keramiek. De eerste objecten van steengoed, door de jaren heen steeds groter, steeds meer de grens van het mogelijke opzoekend.

Geen hobby meer
Al snel ontstijgt haar werk wat voor velen een hobby blijft. De afmeting van de keramiekoven beperkte de groei van haar werkstukken. Op zoek naar nieuwe uitdagingen raakt Jolanda geïnspireerd door een workshop van Henk Wolvers. Porselein heet voortaan de nieuwe uitdaging. Tal van technieken brengt ze in praktijk. En opnieuw zoekt ze de grenzen van het mogelijke van het materiaal porselein op. En ja, de keramiekoven wordt weer te klein voor het werk van Jolanda.

Avontuurlijke geest
Haar werk reflecteert een avontuurlijke geest die op zoek is naar de (on) mogelijkheden van het materiaal. Bij Jolanda ligt de nadruk op het proces en dat maakt de uitkomsten van haar onderzoek vaak onverwacht en spannend.

Interbellum
Het zal wennen worden voor Jolanda in een leeg appartement. In januari 2019 verhuist al haar keramiek naar de Cacaofabriek. De titel van de tentoonstelling: Interbellum verwijst naar de rust die Jolanda vindt in het bezig zijn met haar keramiek. Een welkom tegenwicht voor de hectiek van haar drukke baan. Het worden twee spannende weken voor liefhebbers van keramiek.

De tentoonstelling wordt zondag 6 januari om 14.00 uur geopend door de directeur van Kunstkwartier Theo de Veer.

Meer berichten