Taalcafé Leonardus; vrijwilligster Louise Willemsen met Naima.
Taalcafé Leonardus; vrijwilligster Louise Willemsen met Naima. (Foto: Romy Chatrou-van der Sande)

Nederlands leren bij het Taalpunt

Op een ongedwongen manier met medestanders Nederlands praten, Nederlands beter leren begrijpen en zelfs Nederlands leren schrijven. Voor veel bewoners van de Binnenstad is dat een opgave. Omdat ze moeite hebben met lezen bijvoorbeeld, of omdat ze pas net in Nederland wonen. Elke maandagochtend wordt het Taalpunt gehouden in Speeltuin Leonardus.

HELMOND - Het Taalpunt is een initiatief van de LEVgroep. Het idee: vrijwilligers helpen je bij het spreken, schrijven en begrijpen van de Nederlandse taal. "Het doel is om mensen bij elkaar te brengen en ze met elkaar laten praten", legt vrijwilliger Louise Willems uit. Dan gaat het zowel om Nederlanders als om mensen met een andere nationaliteit. Want ook veel mensen die in Nederland geboren en getogen zijn, vinden het lastig om de taal te lezen of te schrijven. En dan kan een belangrijke brief, een aanvraag bij een instantie, ineens voor problemen zorgen. Door middel van het Taalpunt kunnen mensen hier op een laagdrempelige manier aan werken.

Woorden herhalen
Bij vrijwilliger Louise aan tafel in het paviljoen van Speeltuin Leonardus zitten Violetta uit Polen, Naima uit Marokko en Mohammed die gevlucht is uit Syrië. Ze praten met elkaar over van alles en nog wat. Violetta vertelt in redelijk goed Nederlands wat ze die ochtend heeft gegeten. Willems: "Ik probeer niet te veel in te vullen en ze zelf naar de woorden te laten zoeken, hoewel ik weet wat ze willen zeggen. Herhalen van woorden is een belangrijk iets."

Niet meer bang
Deze ochtend zijn er zo'n tien mensen met een taalvraag naar de speeltuin gekomen. Aan een andere tafel wordt een rollenspel gedaan over een moeder die met haar kind naar de dokter gaat. Violetta, Naima en Mohammed knopen ondertussen ook een gesprek aan en stellen elkaar vragen. "Ik wil graag het praten verbeteren, zodat ik niet meer bang hoef te zijn om fouten te maken", vertelt Violetta.

Opleiding

De LEVgroep ziet het taalpunt als een voorportaal voor de deelnemers om ze met opleidingen en cursussen in aanraking te laten komen. Daarnaast is er iedere woensdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur een taalcafé in Bibliotheek Helmond. Bezoekers kunnen daar terecht met al hun vragen. Van informatie over taallessen, tot hulp bij het lezen van een tekst of de Nederlandse taal oefenen door middel van taalspelletjes. Ook hier staan vrijwilligers klaar. In de schoolvakanties is er geen taalcafé. Tijdens de inloop van het taalcafé, biedt de bibliotheek om 15.00 uur een voorleeskwartiertje aan voor de jongeren.

Vrijwilligers
Wie als vrijwilliger graag iets wil betekenen voor het Taalcafé kan contact opnemen via: vrijwilligerswerkhelmond@levgroep.nl óf via: 0492-598989.

Meer berichten