Jos Lenssen, de verzamelaar, met binnenkort een eigen voetbalmuseum.
Jos Lenssen, de verzamelaar, met binnenkort een eigen voetbalmuseum. (Foto: )

Voetbalverzamelaar opent museum

Begin december werd bekend dat de Mierlose voetbalverzamelaar Jos Lenssen (60) binnen niet al te lange tijd kan beschikken over een eigen voetbalmuseum in zijn woonplaats Mierlo. Een echte publiekstrekker op het gebied van de recreatie en toerisme binnen de gemeente Geldrop-Mierlo, waren de meest gehoorde reacties na de raadsvergadering waarin de gemeenteraad akkoord ging.

MIERLO - In het nieuwe voetbalmuseum, dat volgens verwachting medio maart 2019 geopend zal worden in het HUP hotel in Mierlo, zullen de meest waardevolle en unieke voetbalitems te zien zijn uit de immense verzameling van verzamelaar Jos Lenssen.

Ruim 50 jaar verzamelt 'El Fanatico' zoals de verzamelaar uit Mierlo enkele jaren geleden werd genoemd in een paginagroot artikel in de Spaanse sportkrant Marca. Een halve eeuw zowel binnen- en buitenland afstruinen op zoek naar voetbal gerelateerde items. En als het even kan, speciale en unieke items zoals het beroemde Ajax kostuum waar Louis van Gaal in 1995 tijdens de Champions League Finale langs de zijlijn een karatetrap mee maakte. Ook de speciale Lederhöse outfit van Nederlands succesvolste coach aller tijden heeft Lenssen cadeau gekregen van Van Gaal. Ook dit item zal evenals de kostuums van AZ, Ajax, Oranje en Bayern München en persoonlijke accreditaties van Van Gaal een prominente plek krijgen in het nieuw op te zetten voetbalmuseum.

Volgens Jos Lenssen wordt het een uniek museum omdat 'alles wat tentoongesteld wordt, door maar een persoon is verzameld'. Het verzamelen zit hem in het bloed: "Ik ben geen koper of verkoper zoals vele zichzelf 'verzamelaar' noemende personen. Ik benader het liefst spelers, trainers, scheidsrechters, bestuurders of officials persoonlijk in de hoop wat te kunnen scoren voor mijn uitgebreide voetbalcollectie.

650 originele shirts
En dat is hem aardig gelukt getuige de ruim 650 originele shirts, 233 paar oude voetbalkicksen, 800 boeken, 750 bierglazen, clubkostuums, wedstrijdballen, vanen, trofeeën en andere persoonlijke items die zijn voetbalverzameling inmiddels telt.

Het lijstje contacten binnen de voetballerij is in de loop der jaren in de agenda van de Mierlonaar flink gegroeid. Zo ook de verzameling met topstukken van Louis van Gaal tot Ruud van Nistelrooy en van Diego Maradona tot Hans van Breukelen, Berrie van Aerle, Guus Hiddink, Dirk Kuyt en Wesley Sneijder. Ze zullen over enkele maanden allemaal te zien zijn in het voetbalmuseum in Mierlo dat gratis te bezoeken zal zijn.

Voordat het zover is dat het museum opengaat, heeft Jos Lenssen nog wel het een en ander te doen.Er staan ruim 130 dozen voetbalsouvenirs en ruim 650 voetbalshirts klaar om grondig uit te zoeken en te sorteren.

Dat de Helmondse voormalig internationals als Willy van der Kuylen, Berrie van Aerle, René & Willie van de Kerkhof en Wilfred Bouma, evenals Helmond Sport een prominente plaats krijgen toebedeeld in het voetbalmuseum, daar ilaat Jos Lenssen geen enkele twijfel over bestaan.

Ook niet wat betreft de items van de soms omstreden Louis van Gaal van wie zijn jaarlijkse kerstkaart op het dressoir in huize Lenssen staat.

Meer berichten