Foto: Picasa

Kanotoppers klaar voor het nieuwe seizoen

Met Kerstmis stond er maar één training op het programma. De dag erna reden Maartje (22) en Joris Otten (21), broer en zus, samen met nog een Helmondse kanoslalomvaarder naar Pau voor een trainingskamp. Het nieuwe jaar start daar, in de Franse Pyreneeën. Een belangrijk jaar want de eerste olympische tickets voor Tokio worden in september tijdens het WK in Spanje vergeven.

HELMOND - Over hun kansen op kwalificatie zijn ze reëel. "Klein. Heel klein", zeggen ze allebei. Vooral voor Maartje is dat toch wel een teleurstelling. Vijf jaar geleden begon ze aan een ambitieus plan dat moest leiden tot deelname aan de Spelen in 2020. Drie jaar geleden besloot ze om haar universitaire studie in Nottingham te gaan doen, omdat ze daar optimaal kon trainen op wild water. "Nee, het heeft nog niet uitgepakt zoals ik wil", zegt ze. "Vorig jaar heb ik bij een paar wedstrijden wel laten zien dat ik op de goede weg ben, maar die laatste stap, die heb ik nog niet gemaakt." Ondanks dat zit de Helmondse, die financieel ondersteund wordt door een aantal regionale bedrijven, niet bij de pakken neer. "Als ik me niet kwalificeer, ga ik mijn vizier richten op Parijs in 2024. Kijken waar in Europa ik verder ga studeren, waar ik optimaal kan trainen en in alle rust verder bouwen op de basis die ik heb gelegd. Ik blijf vertrouwen houden in mezelf."

Voor broer Joris, die uitkomt in een andere bootklasse, ligt de zaak iets anders. Hij werd al drie keer Nederlands kampioen, maar bleef internationaal op ruime afstand van de subtop. Die afstand slinkt de laatste jaren gestaag. "Ik studeer aan de Fontys en heb daar een topsportstatus, waardoor ik meer tijd kan besteden aan vooral buitenlandse trainingsstages. Daardoor merk ik ook dat ik sprongen maak. Of ik me kan kwalificeren voor de Olympische Spelen in Tokio? Dat is nog te vroeg, vrees ik, alhoewel ik het zeker wel ga proberen. Vier jaar later moet het wel kunnen, als ik tenminste de huidige groei door kan zetten."

Een nieuw jaar vol uitdagingen staat inmiddels voor de deur. De eerste rood omcirkelde datum is het weekend van 7 april. Dan staat de kwalificatie voor het Nederlands team weer op het programma. "Daar is alles nu op gericht", zeggen de twee. "In Pau gaan we de basis leggen voor het wedstrijdseizoen, nadat we in de afgelopen maanden veel getraind hebben op duurvermogen en kracht."

Feestdagen? Broer en zus lachen. "Daar is deze periode te belangrijk voor. Feesten doen we wel als we wat ouder zijn."

Meer weten over alle disciplines van de kanosport? Kijk op: https://kano.watersporters.nl

Meer berichten