Hetty en Toon Theunisz tussen de verhuisdozen in hun nieuwe appartement. Foto: Idor van Dupen
Hetty en Toon Theunisz tussen de verhuisdozen in hun nieuwe appartement. Foto: Idor van Dupen (Foto: Idor van Duppen)

Toon en Hetty Theunisz met pensioen maar cafetaria Toohet blijft bestaan

Voor Toon en Hetty Theunisz gaat het nieuwe jaar er zeker heel anders uitzien. Na 43 jaar gaan zij genieten van hun vrije tijd: begin december stopten zij met cafetaria Toohet aan de Bakelsedijk in Helmond. En toch ook weer niet helemaal: de cafetaria gaat in 2019 gewoon open en Toon en Hetty staan de nieuwe uitbaters nog met raad en daad bij.

HELMOND - Zo ziet dat er uit bij een verhuizing: alle ruimtes staan vol met dozen - een deel ervan is uitgepakt: Toon en Hetty Theunisz-Leijten zitten nog midden in de rommel. De nieuwe uitbaters zitten in cafetaria Toohet en het echtpaar dat er ruim veertig jaar de scepter zwaaide betrekt een appartement in Helmond.

Toon Theunisz vertelt dat hij op zijn achttiende in Oosterhout is begonnen met een café - hij was Nederlands jongste kastelein. Eigenlijk was dat een foutje: "Je moest toen 23 zijn om een café te hebben. Dat is rechtgetrokken door mij dispensatie te verlenen, ondertekend door de Koningin." Dat café werd verkocht en na enige tijd ging hij op aanraden van zijn vader in Helmond kijken, waar een cafetaria te koop stond. Om een lang verhaal kort te maken: dat werd cafetaria Toohet.

In het begin was de zaak elke dag van 12.00 tot 6.00 uur geopend. Dat was wel wat veel van het goede. In de loop der jaren zijn de openingstijden aangepast naar de wat normalere tijden van 12.00 tot 22.00uur. De laatste 20 jaar was dat nog vijf dagen per week.

Toohet kreeg grote bekendheid door de zelfgemaakte snacks als de sitostick, bamirol en hamburger. Toohet heeft ook de 'viandel' uitgevonden. Daarvoor kwamen de klanten zelfs vanuit Bakel, Asten en Mierlo naar de Bakelsedijk. Hetty vertelt dat zij wist waar de klanten vandaan kwamen en hoe de snacks dan het beste bereid en verpakt konden worden en of ze veel of weinig zout wilden hebben.

Nu Toon en Hetty druk bezig zijn met het inhuizen in hun nieuwe appartement denken zij terug aan de vele jaren in hun cafetaria. "We waren altijd bezig met de zaak, het was ons thuis, we woonden er ook. We hebben zelf geen kinderen dus je kunt wel stellen dat Toohet ons kindje was", zegt Toon met emotionele stem.

Nu het echtpaar meer tijd voor zichzelf krijgt zullen ze waarschijnlijk ook vaker afreizen naar hun grote vakantieliefde: Kroatië. De laatste 20 jaar zijn ze al twee keer per jaar geweest en Toon is directeur van een Kroatische bv voor mensen die daar hebben geïnvesteerd in bijvoorbeeld een appartement. Ze kunnen zich inmiddels redden in het Kroatisch en hebben veel vrienden van het eerste uur op Istrië. Toon is ook ijsmeester van de ijsbaan in Helmond - niet zo vreemd gezien het feit dat hij in zijn jonge jaren op hoog niveau ijshockey gespeeld heeft.

Nu er een heel nieuw en ander jaar voor de deur staat willen Toon en Hetty graag alle klanten heel hartelijk bedanken vuur hun klandizie en met name ook voor alle cadeau's, kaarten en bloemen. "Ook alle aandacht op sociale media was echt overweldigend", zeggen zij ten slotte.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden