Burgemeester Elly Blanksma.
Burgemeester Elly Blanksma. (Foto: )

Terugblik op 2018 met burgemeester Blanksma

De laatste dagen van 2018 zijn aangebroken. Een periode om terug te blikken en zeker ook vooruit te kijken. Samen met de Helmondse burgemeester Elly Blanksma zoomen we in op het afgelopen jaar. Hoe staat Helmond ervoor? Ook blikken we al even vooruit. 'Voor mij gaat 2018 de boeken in als het jaar van vernieuwing.'

HELMOND - Het is de dag na het bezoek van Koning Willem-Alexander aan Helmond als burgemeester Elly Blanksma terugblikt op 2018. Ze is positief gestemd. En zeker niet alleen vanwege de lovende woorden van de koning over de stad. 'Er is meer dan voldoende reden om trots te zijn op Helmond. Het gaat goed met de stad. Uiteraard zijn er nog de nodige uitdagingen, maar over het algemeen mogen we meer dan tevreden zijn', trapt ze af. Het gaat Helmond, gekeken naar de cijfers, inderdaad voor de wind. De stad heeft nog nooit zo'n laag werkloosheidcijfer gehad en het aantal inwoners groeit zó hard dat de magische grens van 100.000 weer in zicht lijkt te komen.

Frisse wind
'Als ik terugblik op 2018 is er één begrip dat er voor mij uitspringt: vernieuwing. Helmond vernieuwt, op vele gebieden. Kijk bijvoorbeeld naar onze gemeenteraad die het afgelopen jaar is geïnstalleerd. In totaal telt de raad 19 nieuwe gezichten. Allemaal volksvertegenwoordigers die er met volle overtuiging en energie tegenaan gaan voor onze stad. Ook ons college is met vier nieuwe wethouders flink vernieuwd.' Blanksma is blij met die ontwikkeling. 'Als voorzitter van het college én van de gemeenteraad zit ik tegenover veelal jonge mensen met nieuwe energie en een flinke portie creativiteit. Het voordeel van al die nieuwe mensen: ze kunnen met een frisse blik naar onze stad kijken. Dat zie ik ook aan de voorstellen die gedaan worden. Zo is bijvoorbeeld besloten dat de wijkbezoeken die het college doet, uitgebreider worden met aanwezigheid van meer wijkbewoners."

Samen
Samen. Nog zo'n begrip dat tijdens het gesprek meermaals terugkomt. "Niet de gemeente maakt de stad, dat doen de inwoners zelf. Steeds meer projecten voeren we uit in samenspraak met bewoners. Een mooi voorbeeld zijn de veiligheidsplannen. Voorheen telde Helmond één veiligheidsplan, komend jaar krijgt iedere wijk een eigen plan. Iedere wijk heeft namelijk zijn eigen aandachtspunten. Bij de totstandkoming worden de bewoners, de oren en ogen van de wijk, actief betrokken."

Zoals Blanksma al aangaf, is vernieuwing op meerdere vlakken zichtbaar in de stad. "Kijk bijvoorbeeld eens naar ons prachtig verbouwde theater. Het is echt een icoon van de stad geworden. Zoals de kerk omarmd wordt door een glazen pui, wordt het theater omarmd door de stad. Helmonders zijn trots op het Speelhuis. En terecht. De reacties zijn lovend en niet alleen van de bewoners zelf. Ook artiesten en niet-Helmonders spreken zich uit. "Onlangs heb ik alle Brabantse burgemeesters hier mogen ontvangen en die keken hun ogen uit", vertelt de burgemeester trots. "Die positieve flow moeten we vasthouden."

Automotive Campus
Niet alleen de culturele sector in Helmond is vernieuwend bezig, ook ondernemers innoveren volop. Een voorbeeld is de start-up LightYear. Op de Automotive Campus werken deze meer dan 100 veelal jonge mensen keihard aan de eerste auto op zonne-energie. Hun nieuwe pand is voor de feestdagen geopend. "Deze jonge mensen hebben een nieuwe manier van denken. Ze willen wezenlijk iets bijdragen aan de wereld. Het is geweldig dat er in onze stad zo actief gewerkt wordt aan oplossingen die wereldwijd impact hebben." De Automotive Campus gaat het volgens Blanksma sowieso voor de wind.
Naast tal van nieuwe bedrijven, vestigt zich er binnenkort een zogeheten 'Innovation Hub', een onderzoekscentrum waar bedrijven en universiteiten in participeren. Het vormt een onderdeel van het Europese project EIT Urban Mobility, waarvoor miljoenen euro's subsidie beschikbaar zijn gesteld aan dertien steden, waaronder Budapest, Barcelona, Praag en dus Helmond. "Daar staan wij als Helmond dan toch maar mooi tussen."

Een ander voorbeeld van een bedrijf dat volgens Blanksma hoge ogen gooit: Kuijpers Installaties. "Dit Helmondse installatiebedrijf levert een belangrijke bijdrage aan de energietransitie. Dit prachtige bedrijf wordt daarnaast aangestuurd door de zakenvrouw van het jaar, Aukje Kuijpers."

Jeugd
In het kader van 'de jeugd heeft de toekomst', reikte Blanksma in 2018 ook weer de jeugdlintjes uit aan jongeren die zich op een bijzondere manier hebben ingezet voor de samenleving. "Op die manier spreken we onze waardering uit. Iets wat ik overigens aan alle Helmonders wil meegeven: spreek met enige regelmaat je waardering uit naar elkaar. En dan zeker naar mensen die de positieve aandacht goed kunnen gebruiken, zoals mensen die eenzaam zijn of die het ondanks de economische groei financieel zwaar hebben." Nog even terug naar de jeugd. Naar de Helmondse Hajar Yagkoubi om precies te zijn. Ze is onlangs benoemd tot jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties. "Wereldwijd geeft zij de jeugd een stem en maakt ze het verschil. Helmond kan trots zijn op zo'n talent."

Vooruitblikken
"Veiligheid en leefbaarheid blijven ook in 2019 belangrijke thema's", vertelt Blanksma. "Ik maak mij zorgen om de drugscriminaliteit in onze stad en de normalisering rondom het gebruik van drugs. Samen met betrokken partners zoals de politie en het Zorg- en Veiligheidshuis willen we mensen bewegen iets van het leven te maken."

"We blijven daarnaast fors investeren in onze woonwijken. De Binnenstad en Helmond West hebben al een metamorfose ondergaan, nu is het de beurt aan de Annawijk en Leonardusbuurt, waarna Helmond Oost en Noord volgen. Ook hier is 'samen' het kernwoord. We betrekken bewoners actief bij deze ontwikkelingen."De burgemeester is zelf ook regelmatig in de wijken te vinden. "Ik wil weten wat er speelt en mensen zelf spreken. We maken immers samen de stad."

Blanksma kijkt met plezier uit naar het nieuwe jaar: "Komend jaar vieren we dat Helmond 75 jaar bevrijd is. Dat gaan we op en rond 25 september groots vieren voor alle inwoners. Vrijheid is een kostbaar bezit. Het is belangrijk om je daarvan bewust te blijven, ook 75 jaar na de Tweede Wereldoorlog. Er zijn steeds minder mensen die die oorlog bewust hebben meegemaakt. Des te belangrijker is het om de verhalen door te vertellen. Laten we vooral met elkaar vieren dat we vrij zijn."

De burgemeester sluit af: "Helaas zijn de feestdagen niet voor iedereen fijn. Sommige inwoners voelen zich eenzaam en onvoldoende verbonden met anderen. Dat gevoel aan het einde van het jaar, waarbij we extra genieten van de dingen en mensen om ons heen, herkennen en ervaren zij niet. Ik vind dat verdrietig en vraag daar aandacht voor. Heb oog voor elkaar, kijk naar elkaar om. En het liefst niet alleen nu, maar zeker ook in het nieuwe jaar."

Meer berichten