Koning Willem-Alexander bespreekt aandachtig het belang van goed opgeleid personeel bij Huijbregts Food in Helmond. Foto: Idor van Duppen.
Koning Willem-Alexander bespreekt aandachtig het belang van goed opgeleid personeel bij Huijbregts Food in Helmond. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Koning brengt bezoek aan Helmond

Koning Willem-Alexander bracht vorige week woensdagmiddag een werkbezoek aan twee Helmondse bedrijven. De koning liet zich op de hoogte brengen van de belangrijke positie van de maakindustrie in de Brainport regio en was in de gelegenheid om via ronde-tafelgesprekken in te gaan op de kansen en uitdagingen in de sector.

HELMOND - Geen afgezette straten met wachtende mensen, maar gewoon voorrijden met de auto en meteen naar binnen. De koning toonde zich geïnteresseerd en was goed op de hoogte. Hij kon zich zo op relatief ontspannen wijze op de hoogte laten brengen van ontwikkelingen.

Het eerste Helmondse bedrijf dat Zijne Majesteit bezocht was MTA. Zij ontwikkelen mechatronische machines en systemen. Voorbeelden zijn een robot die kan detecteren wanneer een asperge geoogst kan worden en deze vervolgens ook zelf kan steken; of een machine die automatisch een paspoort en persoonsgegevens koppelt en het identiteitsbewijs vervolgens produceert.

Robert Manders en Patrick Geerts van MTA leidden de koning door hun bedrijf en lichtten tijdens het gesprek na afloop samen met anderen toe hoe het bedrijf in vijftien jaar groeide van één naar maar liefst 75 medewerkers. Inmiddels is MTA uit zijn jasje gegroeid. Ze zitten op vier locaties aan de Waterbeemd en het bedrijf hoopt eind 2019 naar de nieuwbouw aan de Maisdijk te gaan verhuizen - ook in Helmond.

Paul van Nunen, de directeur van Brainport Development, gaf aan dat hij erg tevreden was met de interesse van de koning voor de maakindustrie: 'Wie had 10, 15 jaar geleden in Nederland nog durven denken dat er toekomst is voor de maakindustrie. Iedereen dacht dat het alleen maar om diensten zou gaan. Nou ja, deze regio bewijst dat maakindustrie springlevend is, en de koning kwam kijken hoe we dat voor elkaar krijgen.'

Bij het tweede bedrijfsbezoek bij Huijbregts Food bleek tijdens het gesprek dat het een hele klus is om voldoende mensen met de juiste skills te vinden. Aan tafel bij de koning zaten dan ook mensen die vanuit de praktijk en het onderwijs een toelichting gaven. Huijbrechts mengt poeders voor de voedingsmiddelenindustrie en heeft behoefte aan goed opgeleide mensen. Dat doen zij onder andere zelf via een traject van werken en leren. Burgemeester Blanksma van Helmond gaf als gastvrouw van de koning ook aan dat het MBO in het midden- en kleinbedrijf erg belangrijk is en dat het nodig is dat opleidingen en bedrijfsleven elkaar opzoeken.

Bij het bezoek aan Huijbregts kon de koning met eigen ogen zien hoe alle ingrediënten via buizen worden aangevoerd om te worden gemengd naar de specificaties van de klant: zout, peper, paprikapoeder, knoflookpoeder, enzovoorts. Wie door de fabrieksruimte loopt, merkt dat het er constant naar een pakje soep ruikt.

Om kwart over drie was het werkbezoek ten einde en vertrok de auto van Willem-Alexander weer richting Den Haag.

Meer berichten