Groep BB7 van SBO De Toermalijn
Groep BB7 van SBO De Toermalijn (Foto: )

Leerlingen groep BB7 zijn dé Mediamasters

Groep BB7 van SBO De Toermalijn de prijs Meest mediawijze klas van Nederland in de categorie speciaal onderwijs gewonnen. Op vrijdagochtend om 10.00 uur werd de klas verrast door de Mediasquad van Mediamasters met taart en champagne, kinderchampagne natuurlijk.

HELMOND - Twee weken lang is er meegedaan aan een online wedstrijd over mediawijsheid met honderden andere klassen uit heel Nederland. Het doel van de wedstrijd was om kennis en vaardigheid
en op te doen, zodat kinderen bewust, kritisch en actief kunnen meebewegen in een complexe en gemedialiseerde wereld. Zo vertelt Kay (12): "We hebben in de klas gepraat over slimme wachtwoorden kiezen. Als je voor een zin kiest als wachtwoord, is dat veel veiliger." Andere onderwerpen die aan bod kwamen zijn: gameverslaving, sociale media en privacy. Meneer Rutger: "Het is interessant om te zien hoe snel kinderen zich media en content eigen maken op internet, toch is het belangrijk om ook kritisch te kijken naar alle informatie om je heen. Neem bijvoorbeeld niet zomaar elk nieuwsbericht als waarheid aan." Naast het programma Mediamasters wordt er op De Toermalijn nog meer aandacht besteed op het gebied van mediawijsheid en 21e eeuwse vaardigheden. Zo wordt vanuit het bestuur Qliq Primair een greenscreen beschikbaar gesteld om taalonderwijs te verbinden aan media. Een voorbeeld hiervan is dat er door de kinderen een heus Toermalijnjournaal wordt opgenomen. De interviews, weetjes en zelfs het weerbericht worden in de taalles voorbereid en later op greenscreen uitgewerkt. Meneer Rutger: "De betrokkenheid van de kinderen bij dergelijke taalactiviteiten is enorm groot. Het kind kan hetgeen hij geleerd heeft daadwerkelijk eigen maken. In deze snel veranderlijke samenleving zijn we dus goed op weg, en zullen ons blijven ontwikkelen!"

Mediamasters is een initiatief van Mediawijzer.net, het Nederlandse netwerk voor mediawijsheid. Mediawijzer.net is opgericht op initiatief van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Meer berichten