Foto: Dave van Hout.
Foto: Dave van Hout. (Foto: Dave van Hout)

Talenten zijn Ready to Rock

Niet voor ieder kind is het vanzelfsprekend om een muziekinstrument te bespelen. Om meer kinderen in aanraking te laten komen met muziek, is Kunstkwartier een aantal jaar geleden geleden gestart met het initiatief Ready To Rock. Basisschoolleerlingen vormen samen een band én verzorgen een spetterend optreden.

HELMOND - Van je eerste noot, naar je eerste show. Dat is het idee achter Ready to Rock. En dat allemaal binnen aan half jaar. 'Het is zo bijzonder om te zien hoe kinderen al na een half jaar staan te rocken op het podium', vertelt Mariëlle van de Kerkhof. Zij is projectcoördinator fondsenwerving bij Kunstkwartier. 'Ouders staan ook vaak met open mond te kijken. Tijdens Ready to Rock komen onverwachtse talenten naar boven!' Drumdocent Tom Nieuwenhuijse kan zich helemaal in deze woorden vinden, vertelt hij in een filmpje op de website. 'Ik vind het ontzettend leuk om te zien hoe enthousiast én leergierig deze leerlingen zijn.' En keyboarddocent Ruben den Brok zegt: 'Er zitten echt superhelden tussen, die zie ik nog wel op tv terugkomen.'

Bereikbaar

Ready to Rock maakt muziekles bereikbaar voor alle basisschoolleerlingen. Om het extra leuk te maken, sluiten de leerlingen hun lessen af met een spetterend optreden. In het eerste deel leren de kinderen uit groep 6, 7 en 8 hoe ze een muziekinstrument kunnen bespelen: van een gitaar, tot een keyboard, drums of een blazersinstrument. 'Deze lessen verzorgen we op de school, na schooltijd.' Vervolgens verzorgen ze een optreden: het Ready to Rock-festival.

Pilot

Het project Ready to Rock ontstond als een pilotproject voor drie Helmondse basisscholen. Inmiddels is het uitgegroeid tot een project waar maar liefst acht scholen uit Helmond aan meedoen en er is ook een variant voor de middelbare school. 'Dit blijkt een succesformule. Niet alleen omdat kinderen hun talenten ontdekken, maar ook omdat ze samenwerken met scholieren van andere scholen. Zo wordt hun wereld ineens een stuk groter. Er is volop ruimte om zich muzikaal te ontwikkelen en om talenten te ontdekken', vertelt Mariëlle.

Om Ready to Rock financieel rond te krijgen, klopte Kunstkwartier bij diverse fondsen aan, zoals: Stichting Thomas Villa Nova, Wijkmanagement Helmond, Drakenbootfestival, Stichting Leergeld.Ook nam Ready to Rock deel aan de Rabo Clubkascampagne en deed dus een aanvraag bij het Coöperatiefonds van Rabobank Helmond.

Er blijkt met Ready to Rock een muzikaal vuurtje aangewakkerd te worden. 'De kinderen vinden het leuk om iets helemaal nieuws te leren, je ziet hun zelfvertrouwen groeien. Na groep 8 kunnen ze gratis een proefles volgen bij Kunstkwartier en dan al dan niet met ondersteuning van Stichting Leergeld muzieklessen gaan volgen. We hopen dat we deze activiteit in veel meer scholen in de regio aan kunnen bieden.'

Meer berichten