December staat bol van sfeer en tradities. Lekker eten hoort daar zeker bij. Foto: VisitBrabant
December staat bol van sfeer en tradities. Lekker eten hoort daar zeker bij. Foto: VisitBrabant (Foto: VitisBrabant)

December is feest van tradities

December is een feest aan tradities. Een tijd ook van bijzondere menu's. Van speculaas, borstplaat, maar ook van oliebollen tijdens de wintermarkt en kerststollen bij de open haard. Een maand om samen met vrienden en familie te genieten. En dit jaar in Brabant ook uitgeroepen tot de maand van de Brabantse Gastvrijheid.

Brabant - Brabanders staan bekend om hun gastvrijheid en zijn echte Bourgondiërs. Deze typische cultuur bestaat al eeuwen en is iets waar we trots op mogen zijn. Maar wat is de oorsprong van deze gastvrijheid en gastronomie? Wat is er zo kenmerkend aan? Daar is het afgelopen jaar veel onderzoek naar gedaan.

Zo is chef Ralph Geerts van fooddesign studio Ravanello in gesprek gegaan met koks, ondernemers, boeren en andere experts. De uitkomst van dit onderzoek heeft hij vertaald naar een uniek belevingsdiner: Hoe proeft Brabantse gastvrijheid? Van 2 tot en met 22 december kookt hij met zijn team een typisch Brabants vijfgangenmenu. De gerechten, de sfeer en de locatie zijn geïnspireerd op feiten, fabels en wetenswaardigheden die het afgelopen jaar in de provincie zijn verzameld.

Gastvrijheid: kun je dat proeven dan? "Jazeker", klinkt het stellig uit de mond van Bert Smit, senior docent en onderzoeker gastbeleving en servicedesign. Hij leidde de afgelopen zeven maanden een onderzoek van Breda University of Applied Sciences naar die befaamde Brabantse gastvrijheid in de vrijetijdssector.

In de genen

"Brabanders vinden het fijn om anderen (mee) te laten genieten. Die natuurlijke houding is bijzonder. Gastvrijheid zit in onze genen. Kijken we specifiek naar de horeca, dan valt ook het informele karakter op: de ondernemers zien hun zaak als een verlengstuk van hun eigen huiskamer. Gasten voelen zich echt welkom, gezien en gehoord," aldus Smit. "Dat is goud waard."

Vooral de kleinere bedrijven, familiebedrijven en bedrijven in de stad of op het Brabantse platteland die zich sterk lokaal wortelen en de streek betrekken bij hun restaurant oogsten veel waardering.

"Lokale en regionale kruisbestuiving, onderlinge verbondenheid, elkaar een boterham gunnen, straalt uit op de gast", aldus Smit.

Ook de ondernemers die werk maken van gastvrijheid verdienen een podium. Ze kunnen meedingen naar de Brabantse Gastvrijheid Award.

'Onderlinge verbondenheid en het elkaar gunnen stralen uit op de gast'

Finale foodjaar

Deze onderscheiding werd dit jaar voor het eerst uitgereikt tijdens de grande finale van Brabantse foodjaar. Uit 143 aanmeldingen werden in juni tien genomineerden geselecteerd. Die werden vervolgens bezocht door een mystery guest en het publiek kon stemmen uitbrengen. Maandag 3 december kwam de winnaar uit de bus. Auberge du Bonheur in Tilburg mag zich een jaar lang de meest gastvrije locatie van Brabant noemen. Het hotel restaurant is gevestigd in een vooroorlogs landhuis aan de Bredaseweg.

Wie buiten de prijzen viel hoeft niet bij de pakken neer te zitten. De verkiezing voor de award van 2019 start vanaf januari.

Meer berichten