Derek Ogilvie is terug in de Nederlandse theaters met zijn nieuwe theatershow 'Hello Again'. Op maandag 10 december staat hij op de planken in Cultuurcentrum Deurne.
Derek Ogilvie is terug in de Nederlandse theaters met zijn nieuwe theatershow 'Hello Again'. Op maandag 10 december staat hij op de planken in Cultuurcentrum Deurne. (Foto: ??)

Derek Ogilvie zegt 'Hello Again'

Ghost whisperer, babyfluisteraar, auteur, troostbieder, spiritueel fenomeen. Door veel mensen geadoreerd, anderen zijn juist sceptisch. Zijn vermeende gave gaf in het verleden al veel stof tot discussie, en dat zal ook nooit veranderen. Derek Ogilvie zit er gelukkig niet mee. "Iedereen heeft een mening over alles. Je went er aan." De Schot staat 10 december in Cultuurcentrum met zijn show 'Hello Again'.

WAALWIJK - Als Derek Ogilvie (53) het afgesproken horecaetablissement komt binnenwandelen, wordt hij direct door een paar mensen herkend. Ook al is hij een aantal jaren niet meer op tv verschenen, onder meer door onenigheid met RTL4, Derek is en blijft een BN'er. Voor zover de geboren Schot een Bekende Nederlander kan zijn dan. Op de dag van het interview staat hij 's avonds op de planken in De Spil in Maasbracht. Het is het kleinste theater waar Derek ooit gestaan heeft, vertelt hij met een lach. "Er is niet eens een kleedkamer, ik kleed me om in een kantoortje." Waaraan hij meteen toevoegt dat hij geen 'celebrity asswhole' is met allerlei rare eisen. "De enige wens die ik heb is een strijkplank en een strijkijzer. Anders moet ik op in een gekreukte blouse. Dat kan natuurlijk niet." Hij geeft aan geen last te hebben van een te groot ego, waarover genoeg personen in de showbizz wel beschikken. "Veel mensen zijn fake. Maar goed, onoprechte mensen kom je niet alleen tegen in de tv-industrie, die zijn er ook in het 'normale' leven."

Olifantshuid
Relativeringsvermogen en een olifantshuid, dat heeft Derek in ieder geval wel. En dat is ook nodig in deze tijd van social media, beaamt het medium. "Het is lastig, je kunt je niet verdedigen. Als iemand in real life naar me toekomt en zegt 'ik geloof niet wat je doet' dan kan ik er in ieder geval voor kiezen om de discussie aan te gaan. Via social media kan dat natuurlijk niet. Maar wat doe je eraan", zegt de Schot gelaten.

Momenteel reist hij samen met zijn crew kris kras door Nederland om zoveel mogelijk personen te kunnen bereiken met zijn theatervoorstelling 'Hello Again'. En de mensen komen nog steeds om hem te zien. Om diverse redenen, zo geeft Derek aan. "Er zijn de fans, liefhebbers van de tv-programma's 'Baby's wil is is wet' en 'The Ghost Whisperer', de sceptici, de mannen die mee moeten van hun vrouw, van alles." Maar de grootste groep mensen die komt, hoopt op een 'reading' in de zaal. Dat ze 'er uit gepikt' worden. Dat een overleden dierbare contact probeert te maken en dat ze iets, al is het maar iets piepkleins, van bewijs krijgen dat hun geliefde aan gene zijde hen nog niet vergeten is.

Mensen kunnen de dood nu eenmaal maar moeilijk accepteren en iemand als Derek biedt dan troost. Een prachtig beroep dus. Al noemt hij het zelf geen beroep, zelfs geen keuze, het is gewoon wie en wat hij is. "Ik kan niet anders, en ik wil zoveel mogelijk mensen helpen." Hij vindt het dan ook niet erg dat iedereen wat van hem wil. Mensen op straat, in de supermarkt, in het vliegtuig, iedereen vraagt om een reading. Hij geeft ze niet meer spontaan, vanwege een paar mindere ervaringen. "Ik herinner me nog goed, ik was begin twintig en ging naar een feestje. Toen ik binnenkwam had iedereen al genoeg gedronken en er sprong gelijk een vrolijke jongen op me af met de vraag: 'Read me, Derek, please read me'. Ik dacht dat het geen kwaad kon en heb het gedaan. Met enorme spijt achteraf. Het was te emotioneel beladen en een complete moodkiller. Nadat ik nog een keer een impulsieve reading heb gedaan in een supermarkt, met wederom alle emotionele gevolgen van dien, ben ik daar mee gestopt. Het is voor niemand goed en vooral heel ongemakkelijk. Ik weet inmiddels ook dat mijn gave een bepaalde verantwoordelijkheid met zich meebrengt en wil mensen vooral niet verdrietig maken."

Zo'n vijftig procent gelooft wat Ogilvie doet, ongeveer vijftig procent niet, is zijn eigen inschatting. "Dat is eigenlijk met alles zo. Vijftig procent van de mensen vindt jou leuk en vijftig procent niet. De helft vindt de muziek van Elton John leuk, en de andere helft niet. Zo is alles in balans", legt Derek uit.

Babyfluisteraar
Hoewel Derek momenteel druk is met 'Hello Again' als geestenfluisteraar, heeft hij zowel op als buiten de televisie ook ontzettend veel gezinnen geholpen als 'baby- en peuterfluisteraar'. Het is een beetje een gekscherende benaming voor een wel heel serieuze en lastige zaak: het opvoeden van kinderen met alle bijkomende heftige zaken van dien en uiteraard de cruciale rol van ouders in het geheel. Volgens Ogilvie zijn alle acties van kinderen terug te voeren op hun ouders. "Jouw kinderen kennen jou als geen ander. Door en door." Derek geeft aan hoe belangrijk het daarom is om als ouder feilloos te weten waarmee je bezig bent en altijd te communiceren met je kinderen. "Kinderen hebben drie dingen nodig. De eerste twee, liefde en eten geven, dat lukt de meeste ouders wel. De derde, het aanreiken van levenshandvaten waardoor ze het leven beter leren begrijpen en zo goed mogelijk aan kunnen, dat is voor veel ouders nog best lastig."

Telepathische band
Voorlopig ligt zijn focus op de tour. Geen dag of avond is hetzelfde en hij weet nooit wat hem precies te wachten staat. De werkwijze is wel altijd gelijk. Derek stapt het theater binnen en voelt energieën, waarvan hij informatie doorkrijgt voor een reading met iemand in het publiek. Het kunnen korte sessies zijn, of juist lange, heel gedetailleerd of meer globaal, de ene keer emotioneel en dan weer grappig. Hoe dan ook, een voorstelling van Derek staat altijd garant voor een interessante avond uit en never has a dull moment. Kijk voor kaartverkoop op www.ccdeurne.nl of voor de complete theatertour op www.derekogilvie.com.

Meer berichten