De ingang naar het voorterrein van het Kasteel van Sinterklaas. Foto: Idor van Duppen.
De ingang naar het voorterrein van het Kasteel van Sinterklaas. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Wat gebeurt er in het kasteel?

Vorige week opende het Kasteel van Sinterklaas voor de 14de keer haar deuren. Iedereen is er wel aan gewend dat de Sint in de aanloop naar 5 december in het Helmondse kasteel verblijft. De Stichting Sinterklaasstad Helmond (SSH) meldt trots dat dit jaar de 350-duizendste bezoeker wordt verwacht.

HELMOND – Ad de Kroon is voorzitter van de SSH en meldt dat de Sint het middelpunt is van een steeds groter wordend gebeuren dat dit jaar zo'n 25 duizend bezoekers zal trekken. De 450 vrijwilligers zorgen er volgens hem voor dat alles soepel verloopt. Alle beschikbare kaartjes voor het kasteel waren zeer snel uitverkocht. Het is voor de organisatie iedere keer weer lastig om een manier te vinden op de beschikbare kaarten op een zo eerlijk mogelijke manier te verdelen.

Elke ochtend bezoeken schoolkinderen het Kasteel van Sinterklaas. 's Middags kunnen degenen met een kaartje naar binnen. In het kasteel treffen de bezoekers op de Pietenzolder (soms) snurkende Pieten aan. In de bakkerij is het een drukte van belang: er moeten immers zeer grote aantallen pepernoten worden gebakken. Gelukkig krijgen de Pieten hulp van de kinderen die op bezoek komen.

Bovenaan de trap links zorgt de Postpiet er voor dat alle verlanglijstjes en tekeningen ook daadwerkelijk bij Sinterklaas terechtkomen. Zo rond 5 december is het hier natuurlijk een drukte van belang. Alle pakjes voor de kinderen liggen opgeslagen in de Pakjeskamer. En Zwarte Piet wordt je niet zomaar. In het kasteel toont de Pietenschool hoe de Pieten om leren gaan met pakjes en hoe ze het 'daklopen' onder de knie kunnen krijgen. Wie door de gangen en de Pakjeskamer loopt kan zien dat alles wel heel keurig ingepakt is.

Alles draait uiteraard om Sinterklaas zelf. De kinderen in het kasteel brengen daarom ook een bezoek aan de slaapkamer en werkkamer van de Goedheiligman.

Kinderen die door de poort het vrij toegankelijke voorterrein oplopen kunnen hun ogen al uitkijken. In het theater van Sinterklaas brengt clown Frenky de 'Pepernotenpretlettershow.' De show is te bezoeken op dinsdag en donderdag om 15.30 en 16.30 uur; op woensdag en vrijdag om 12.30, 13.30, 14.30 en 15.30 uur en zaterdag en zondag om 10.30, 11.30, 12.30, 14.30 en 16.30 uur. Zaterdag en zondag om 13.30 en 15.30 uur brengt Theater Anders 'Castillo El Quinto.' Kaarten voor de voorstellingen kosten 2 euro en zijn verkrijgbaar in de ticketshop op de website.

In de Knutselclub van Sinterklaas op het voorterrein kunnen de kinderen terecht voor maar liefst 32 knutselworkshops, op dinsdag tot en met vrijdag om 14.00 en 15.30 uur en op zaterdag en zondag om 10.00, 11.30, 13.30 en 15.00 uur. Deelname kost 2 euro; kaartjes zijn verkrijgbaar in de ticketshop op de website. Op het voorterrein staat ook de stal van Amerigo, het paard van Sinterklaas en hier vertrekt het treintje waarin kinderen een ritje rondom het Helmondse stadscentrum kunnen maken.

Meer berichten