Bibliotheek De Lage Beemden helpt de leerlingen van het Commanderij College het plezier in lezen te vinden.
Bibliotheek De Lage Beemden helpt de leerlingen van het Commanderij College het plezier in lezen te vinden. (Foto: )

Bibliotheek stimuleert leerlingen te lezen

Het plezier van lezen overbrengen en zo (vrij) lezen stimuleren. Dat is het doel van de samenwerking tussen bibliotheek De Lage Beemden en locatie vmbo Gemert van het Commanderij College.

GEMERT - Franka de Vries, manager Jeugd & Jongeren: "Het is belangrijk om zo vroeg mogelijk te ervaren hoe leuk lezen kan zijn. Als het plezier er niet is, wordt het lastig." De bibliotheek en het Commanderij College hebben de handen ineengeslagen. In een zogenaamd 'leesplan' staan alle activiteiten die verzorgd worden door de specialist Voortgezet Onderwijs (VO) van de bibliotheek. Meer vrij lezen kan volgens De Vries zorgen voor betere algemene studieresultaten. 'Vrij lezen stimuleert de taalvaardigheid en bevordert de verbeeldingskracht. Dat zijn belangrijke vaardigheden in een tijd waarin innovatie zo'n belangrijke rol speelt.'

Zo staat er voor brugklassers een introductiebezoek aan de bibliotheek op het programma en in het tweede jaar is er een vervolgbezoek. "Dan zoomen we in op het leesaanbod en zoekvaardigheden." In het derde leerjaar wordt een multimediaproject uitgevoerd. "Afgelopen jaar was dat een vlogproject. De leerlingen hebben een video over boeken gemaakt." Het vierde jaar staat in het teken van een auteursbezoek. De scholieren reageren volgens De Vries enthousiast. "We zien dat het effect heeft." In overleg met de jongeren en docenten blijft de bibliotheek de projecten bijschaven en ontwikkelen. Daarvoor gebruikt de bibliotheek diverse 'tools', zoals een landelijke monitor en vragenlijsten.

Naast deze structurele samenwerking met het vmbo in Gemert, is er een project ontwikkeld in samenwerking met de afdeling Zorg & Welzijn. De leerlingen gaan voorlezen aan senioren in een zorginstelling of leerlingen van het basisonderwijs. De onderwijsspecialist VO verzorgt eerst een workshop 'voorlezen'. "Ze leren dan hoe ze een geschikt boek kiezen, krijgen voorleestips en 'oefenen' tijdens een rollenspel."

Speciaal voor de leerlingen van de schakelklas is een programma ontwikkeld waarbij de kinderen gemiddeld eens in de twee weken in de bibliotheek van Gemert hun lesdag beginnen. "Ze worden dan uitgedaagd om met lezen aan de slag te gaan. De eindopdracht: het maken van een vlog over een gelezen boek. Door de positieve ervaringen wordt dit programma komend schooljaar weer uitgevoerd."

Franka de Vries: "Vroeger was de bibliotheek een gebouw, nu is de bibliotheek een functie. We moeten daar zijn, waar onze doelgroep is. Dit sluit aan bij ons motto: ontwikkeling, ontmoeting en ontspanning voor iedereen!" Meer info: www.bibliotheeklagebeemden.nl

Meer berichten