Het carillon in Deurne. Foto: Idor van Duppen.
Het carillon in Deurne. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Van Nirvana tot BZN tot Pippi Langkous

Sinds vorige week zijn nieuwe melodieën te horen op het carillon van het Deurnese gemeentehuis. Het publiek kon de keuze beïnvloeden middels een stemming. Via de website werden ruim 2200 stemmen uitgebracht en het resultaat is een gevarieerd aanbod met oude bekenden en nieuwe nummers.

DEURNE – Toen de computer die de beiaard in het gemeentehuis van Deurne aanstuurt aan vervanging toe was, ontstond het idee om inwoners van de gemeente mee te laten denken over de liedjes. De Deurne Media Groep (DMG) zette via de website de actie 'Het geluid van Deurne' op waarmee inwoners hun voorkeuren konden bekendmaken. Een jury bestaande uit Ramon van Hoek (dj bij DMG), beiaardier Bert Augustus en een medewerker van de gemeente Deurne hebben in juli een keuze gemaakt.

Er werd eerst een top 10 samengesteld en enkele oude nummers zouden ook in de nieuwe opzet behouden blijven. Beiaardier Bert Augustus had zelf ook nog enkele nummers om toe te voegen en uiteindelijk is een lijst met 24 titels ontstaan. Dat kwam goed uit want alle nummers komen zo twee keer per dag voorbij – het carillon speelt op het hele en het halve uur. Zaterdag 27 oktober was de aftrap en de Pokemon Theme Song had de eer het spits af te bijten.

De titels die door de bewoners werden aangedragen zijn zeer gevarieerd. Smells Like Teen Spirit van Nirvana en Mon Amour van BZN wisselen elkaar af, maar ook Brabant van Guus Meeuwis en Springen nondeju van Snollebollekes staan in de nieuwe lijst. In Deurne mag natuurlijk Het Dorp van Wim Sonneveld niet ontbreken, dat werd voorheen ook al gespeeld, maar werd door de inwoners eveneens als favoriet aangegeven en blijft dus te horen op de Deurnese Markt. Dat geldt overigens ook voor Pippi Langkous en Cent Mille Chansons.

Beiaardier Bert Augustus vertelt dat de 18 klokken van het carillon in het Deurnese gemeentehuis ervoor zorgen dat voor de melodieën 18 tonen beschikbaar zijn. "Daar moesten we het dus mee doen", zegt hij, "een grote beiaard telt soms wel 40 tot 60 klokken, maar dit exemplaar is vrij klein." Op de computer heeft hij de partijen omgezet en geschikt gemaakt om op de beiaard te kunnen spelen. "Het is echt bewerken, er is hier geen sprake van componeren, we hebben ook geen vette akkoorden en laten het zo optimaal mogelijk klinken."

Bert Augustus is campanoloog, beiaardier en klassiek organist. De vraag of bepaalde aangedragen nummers hem voor onoverkomelijke problemen plaatsten beantwoordt hij ontkennend: "Het ging eigenlijk allemaal heel goed. Het nummer van Nirvana kende ik niet, maar het is heel erg ritmisch en daardoor prima geschikt om te bewerken."

De nieuwe computer die het carillon aanstuurt is gelinkt aan die van de tegenover gelegen Willibrorduskerk en speelt twee keer per dag een heel kort stukje uit de koraal Salve Regina als in de kerk het Angelusklokje heeft geklonken.

Meer berichten