Links Marjan Vree-Quist, rechts Corine Beeuwke.
Links Marjan Vree-Quist, rechts Corine Beeuwke.

Top2000 dienst in de Lambertus Kapel

De repetities zijn begonnen. Meer dan 50 mensen uit Helmond en omgeving zagen het wel zitten om in de Lambertus Kapel (Elkerliek Ziekenhuis) een Top2000 kerkdienst op te voeren. De zangers en zangeressen zijn op 20 januari te zien tijdens een dienst waarin popmuziek en zingeving aan elkaar gekoppeld worden.

HELMOND - Toen iemand Marjan Vree-Quist over het initiatief Top2000 diensten vertelde dacht ze: 'heel leuk, maar daar heb ik met drie koren echt geen tijd voor'. Toch bleef het kriebelen. Ze ziet het als een mooie manier om mensen in aanraking te brengen met de kerk én met het zingen in een koor. En dus nam ze ondanks de drukte toch de sprong in het diepe. En ze blijkt in te spelen op een grote behoefte. "Ik was blij geweest met 30 aanmeldingen, maar het zijn er ruim 50 geworden! Sommige mensen ken ik van mijn andere koren, maar andere mensen ken ik niet. De jongste is 27, de oudste in de 80. Super om te zien dat er zo veel enthousiasme is."

Die 50 deelnemers gaan 10 weken lang repeteren. "Ik denk dat het succes er ook in zit dat het een overzichtelijke periode is. Je kunt op een laagdrempelige manier kennismaken met zingen in een koor. Of, als je al ervaring hebt, is het een overzichtelijke periode." Het optreden wordt straks begeleid door een popband. "Sommige mensen vroegen: mag ik ook meedoen als ik nog nooit in een kerk ben geweest? Natuurlijk mag dat!"

De kerkdiensten zijn in feite gewone kerkdiensten, met dit verschil dat in plaats van psalmen en gezangen de mooiste nummers uit de popmuziek een plaats krijgen rondom bijbellezing, preek en gebed. Dominee Corine Beeuwke verzorgt de viering, die als thema heeft: 'Ik ook van jou.' Ze vertelt: "Dit heeft alles, maar ook helemaal niets met de kerk te maken. Alles omdat er wel degelijk de kerkelijke boodschap in zit, wij zoeken als kerk in alles de verbinding, vertellen een liefdevolle boodschap. Niets, omdat het popmuziek is en voor iedereen heel toegankelijk, ook als je niets met de kerk hebt. Ik denk wel dat het een kennismaking kan zijn, dat mensen zien: oh zo kan het ook zijn in een kerk."

Helmond is overigens niet de eerste of enige stad die een dergelijke dienst heeft. Het afgelopen jaar waren er maar liefst 128 kerken met een Top2000-kerkdienst. Het idee komt van dominee Fred Omvlee, die al eerder kerkdiensten met de gospels van Elvis organiseerde.

De kerkdienst op 20 januari is overigens gratis. Vree-Quist: "Wel hebben we aan alle deelnemers een bijdrage van 20 euro gevraagd voor de repetities en dergelijke. Dit is voor ons ook allemaal nieuw, we ontdekken langzaam wat werkt en niet. Misschien kunnen we in de toekomst wel verzoeknummers gaan opvoeren. Wie weet kan dit uiteindelijk een vervolg krijgen, maar eerst focus ik helemaal op deze opvoering. We gaan samen iets moois neerzetten."

Meer informatie:

www.top2000kerkdienst.nl

Meer berichten