Hajar Yagkoubi (r) en Jessica Effah nemen het tegen elkaar op in de finale.
Hajar Yagkoubi (r) en Jessica Effah nemen het tegen elkaar op in de finale. (Foto: )

Hajar Yagkoubi finalist in verkiezing

In oktober vond in Utrecht de halve finale plaats van de verkiezing van de Nederlandse jongerenvertegenwoordigers naar de Verenigde Naties. Vijf kandidaten gingen met elkaar de strijd aan door een presentatie te geven over een ontwikkelingsdoel naar keuze.

HELMOND - Hajar Yagkoubi uit Helmond maakte zich hard voor ontwikkelingsdoel 'peace, justice and strong institutions'. De vakjury, versterkt door een jongerenpanel, verkoos haar tot één van de twee winnaars. Zij zal de komende tijd campagne gaan voeren om de Nederlandse jongeren voor zich te winnen.

Hajar wil graag impact hebben op de wereld: "Ik vind het fascinerend om te zien hoever wij als mensen samen al zijn gekomen op het gebied van mensenrechten door elkaar te helpen. Ik vind het altijd heel mooi om te zien hoe mensen elkaar te hulp schieten als dat nodig is. Toen ik hoorde dat er werd gezocht naar een jongerenvertegenwoordiger mensenrechten en veiligheid wilde ik op deze manier ook proberen te helpen en mijn steentje bij te dragen."
De jury was onder de indruk van Hajar haar optreden in de halve finale. Juryvoorzitter Joris vertelt: " Hajar is een geboren spreker, ze weet de zaal echt mee te nemen in haar verhaal."

De grote finale

De jonge finalisten worden nu helemaal klaargestoomd voor hun publieke functie, om daarna een week lang campagne te voeren. In die periode kunnen alle Nederlandse jongeren stemmen op de vertegenwoordiger van hun voorkeur. Hajar neemt het op tegen Jessica Effah uit Zaandam. De uiteindelijke winnaar, degene met de meeste stemmen en meeste punten van de jury, wordt bekendgemaakt tijdens de grote finale op de Nacht van de VN op 5 november in Pakhuis de Zwijger. De winnaar zal voor twee jaar lang VN jongerenvertegenwoordiger Mensenrechten en Veiligheid zijn. Jongerenvertegenwoordigers vormen de schakel tussen jongeren en (politieke) instanties. Zij gaan op zoek naar meningen en ideeën van jongeren. Deze bespreken ze met onder andere beleidsmakers en de Verenigde Naties.

Meer berichten