Foto: Henk van Dijk

Wijkvernieuwing start met sloop

De Helmondse Annawijk ondergaat een flinke wijkverbetering. Een van de projecten waar dat het eerst zichtbaar is, wordt de Postelstraat. Daar maken oude woningen plaats voor energiezuinige nieuwbouw. Samen met omwonenden, gemeente, andere betrokken partijen, maar vooral de jeugd van de wijk, luidde woningcorporatie woCom de start van de wijkvernieuwing feestelijk in.

HELMOND - Waar aan de ene kant de kinderen staan te popelen om 8 woningen aan de Helmondse Postelstraat te slopen voor nieuwbouw, nemen aan de andere kant oud-bewoners afscheid van een stukje woongeschiedenis.

Vorige week liep de woningcorporatie op de uitwerking van dit plan vooruit door te starten met de sloop van de eerste van drie woonblokken. De oud-bewoners van de 8 woningen aan de Postelstraat zijn allemaal verhuisd en op een goede plek terechtgekomen.

Laurens Hendriks, de oud-bewoner die met 28 jaar het langst in dit blok woonde, mocht in de bouwkraan de eerste sloophandelingen verrichten. Daarvoor hadden 7 kinderen ('de toekomst van de wijk') de sloop symbolisch gestart door twee met papier beplakte deuren met hamers in te slaan.

Voor en door wijkbewoners
"Na de sloop gaat woCom nieuwbouw terugzetten," vertelt Marion Vereijken, projectleider Wonen bij woCom. "Wat dit gaat worden, staat nog niet vast. Samen met een kleine groep wijkbewoners bekijken we wat er terug moet komen en voor welke doelgroep. Een bureau dat gespecialiseerd is in samen met bewoners stedenbouwkundig en architectonisch plannen te maken, begeleidt hen daarbij. We kijken samen naar het aantal woningen, wat voor soort woningen het worden en waar die woningen straks moeten staan op de lege plek. Daarna wordt gekeken hoe de woningen eruit moeten zien. Wat wel al zeker is, is dat de nieuwe woningen aardgasvrij en nul-op-de-meter zijn." In september 2019 verwacht woCom met de bouw te starten.

Meer berichten