Foto: Cameretten/Marcel Kollen

'Missie als professioneel autist'

Zaterdag 27 oktober speelt cabaretier Fabian Franciscus zijn voorstelling Vlafeest in het Annatheater. Op het podium vertelt hij op een grappige manier hoe hij omgaat met zijn autisme-spectrum-stoornis. "Ik heb een bijzonder brein."

HELMOND - Het klinkt misschien niet als het meest voor de hand liggend: een autist die als cabaretier het podium op klimt. Maar voor Fabian Franciscus voelt die plek juist heel veilig. "In het theater houdt iedereen zijn mond en dan doe je je eigen ding. Als mensen op straat met me praten denken ze: wat een mafkees. Als ik op het podium sta denken ze: dit is theater. Het voelt veilig en daar kan ik mee spelen", vertelt hij. "Juist dat praten achteraf, vind ik best wel moeilijk."

Hij kwam er pas op latere leeftijd achter dat hij autisme heeft. En dan niet de klassieke vorm van autisme, maar MCDD. "Ik kon eerst altijd in mijn eigen wereld leven, vol fantasie, maar hoe ouder ik werd, hoe meer ik met de wereld te maken kreeg. De diagnose voelde prettig, dingen vielen op z'n plaats. Ik heb altijd wel klachten gehad, kan slecht met prikkels omgaan en ben snel moe. Maar het was ook lastig: nu moest ik er iets mee. Je kunt trainingen volgen zodat je op een andere manier reageert. Je eerste reactie kun je niet aanpassen, je tweede wel."

Wat je merkt aan Fabian? "Ik heb heel veel fantasie. Ik kan een halfuur gaan zoeken naar rooibosvla, omdat ik er dan echt van overtuigd ben dat dat bestaat. Zo werkt het in mijn hoofd. Contact vind ik lastig, al zoek ik het soms juist heel erg op, dan weer helemaal niet. En ik ben, zoals veel autisten, ergens heel goed in. In mijn geval is dat schilderijen herkennen, dat talent gebruik in nu bij een galerie. En daar zou ik nog wel meer mee willen.'

Maar zijn nummer 1 focus is op dit moment bij zijn eigen show. "Toen ik voor het eerst een opname van Cameretten zag, een cabaretfestival, wist ik: dat wil ik ook. Het leek me geweldig om te doen. De eerste keer dat ik het podium op klom, werd er twee keer keihard gelachen. Ik dacht: dat is een goed begin. En zo is langzaam mijn eigen show ontstaan."

Zijn autisme is een dankbaar onderwerp. "Iedereen herkent wel íets van zichzelf in mijn show, ik ben ervan overtuigd dat elk mens autistische kenmerken in zich heeft. En daarnaast heb je vaak iemand in je omgeving die zo denkt of doet", vertelt hij. "Maar het is zeker niet zo dat het alleen over autisme ga en ook in de toekomst wil ik shows maken over andere onderwerpen. Ik wil mensen een avond keihard lachen bezorgen. Want lachen betekent acceptatie en door acceptatie kon ik mijn kracht vinden. Dat wil ik graag delen."

Meer informatie
Kaarten voor de voorstelling die om 20.30 uur begint, kosten 15 euro. Bestellen kan via de website: www.annatheater.nl

Meer berichten