Kunstuitleen DUH in de Cacaofabriek. Foto: Romy Chatrou-van der Sande.
Kunstuitleen DUH in de Cacaofabriek. Foto: Romy Chatrou-van der Sande. (Foto: Romy van der Sande)

Kinderkunstuitleen geopend

'3, 2, 1.... de kunstuitleen is geopend!' Met deze woorden opende leerling/ kunstenares Anne afgelopen donderdag de kinderkunstuileen DUH in de Cacaofabriek. De leerlingen van de zeven scholen die vallen onder Stichting Openbare Basisscholen Helmond (SOBH), maakten de kunstwerken zelf. Ze gaan de Kunstuitleen nu ook zelf runnen.

HELMOND - Marvin Corneille is Cultuurbegeleider bij OBSH, hij vertelt: "De naam DUH is een paraplu, waaronder al jaren culturele activiteiten vallen, zoals het eerste jaar de cultuurroute. Dit jaar hebben we voor kunstuitleen gekozen. De leerlingen leren niet alleen creatief en kunstzinnig bezig te zijn, ze gaan de kunstuitleen ook zelf runnen. De ene school ontwerpt een logo, een andere school gaat met de website aan de slag en zo verder. Heel leerzaam dus."

De schilderijen die hier aan de muur hangen, zijn gemaakt onder begeleiding van kunstdocenten van het KunstKwartier. Wie een schilderij wil huren, kan dat straks via de website aangeven. Nu kan dat nog even via Marvin. Het huren kost niets, maar een bijdrage is welkom, die gaat dan naar het goede doel. In voorbereiding op hun kunstwerk, namen de kinderen een kijkje bij een lijstenmakerij in Helmond, waar ze van alles over kunst te horen kregen.


Mieke Chatrou is namens Cultuurcontact betrokken bij het initiatief, ze mocht als eerste een kunstwerk kiezen. 'We willen samen het cultuuronderwijs in Helmond nog beter maken', vertelde ze. 'Dat kunnen we niet alleen, dat moeten we samen doen. En OBSH heeft hetzelfde doel, samen staan we sterker dan alleen. En er zijn in Helmond nog tal van partners die hieraan werken.' Ze vertelde over het nut van kunst: 'Een kunstenaar geeft uiting aan zijn gevoelens, niet met woorden en getallen, maar op een andere manier. En dat roept ook weer gevoelens op bij diegene die kijkt. Door kunst te maken, word je heel creatief, je kunt gevoel op wel duizend manieren laten zien.'

Bestuurder Hans Fuchs liet weten dat zijn kantoor wel akelig saai is, nu al deze mooie kunstwerken in de Cacaofabriek hangen. 'Ze hingen bij mij op de kamer', vertelt hij. 'Ik vind het heel belangrijk dat wij als OBSH kunst en cultuur op de kaart zetten.'

Leerling Anne vertelde iets over haar kunstwerk: "We moesten mensen uit het verleden maken. Ik heb gekozen voor graffiti en stift. Je deed dit in tweetallen. Ik ben heel trots dat mijn werk hier mag hangen!"

Na deze mooie woorden, werd de kunstuitleen geopend. De bezoekers mochten alvast een stickertje plakken bij de werken die ze graag wilden hebben. Voor veel mensen was het moeilijk kiezen. Van kleurrijke zelfportretten, tot de onderwaterwereld in zwart-wit, van werken vol spetters, tot in perspectief getekende gebouwen. De leerlingen vertelden trots over hun werk. "Ik zou het allemaal wel in huis willen hangen!", klonk het.

Meer berichten