Hans Rijnders bij het inladen van de plastic doppen voor de training van begeleidingshonden in België. Foto: Idor van Duppen.
Hans Rijnders bij het inladen van de plastic doppen voor de training van begeleidingshonden in België. Foto: Idor van Duppen. (Foto: Idor van Duppen)

Hans zamelt doppen in voor goed doel

Het pad naar zijn voordeur staat al vol met zakken. Binnen gaat het verder. Hans Rijnders (58) verzamelt plastic doppen, kroonkurken en waxinelichtbakjes. Allemaal voor het goede doel. De zakken voor de deur staan er om over twee dagen opgehaald te worden. Het is inmiddels een kwestie van plannen en organiseren - het gaat om heel veel zakken vol met doppen.

ASTEN - Bekende vraag: hoe is dat zo gekomen? 'Tja,' zegt Hans Rijnders, 'Ik had jarenlang gewerkt bij het assurantiekantoor en bij Shell, en ik was voetbaltrainer. Na twee herseninfarcten kwam ik thuis te zitten. Toen ben ik iets gaan doen waarmee ik ook anderen kon helpen. Inmiddels ben ik er vier jaar mee bezig'

Hans Rijnders verzamelt onder andere plastic doppen, voornamelijk van flessen. Deze gaan in zakken en worden opgehaald door een Belgische stichting die begeleidingshonden opleidt. Zij verkopen de doppen aan een fabriek die er pallets voor supermarkten van maakt. Met de opbrengst leiden zij de honden op.

De kroonkurken en bakjes van waxinelichtjes gaan rechtstreeks naar een oudijzerhandelaar. Van de opbrengst financiert Hans Rijnders diverse projecten die ten goede komen aan mensen met niet aangeboren hersenletsel. De projecten zijn allemaal regionaal en hij wil graag duidelijk kunnen zien wat er met het geld gebeurt. Zo heeft de Zorgboog in Deurne een tovertafel via hem aan kunnen schaffen en in Helmond een leeftafel. Keyserinnedael in Helmond heeft nu een luisterstoel voor hun bewoners op het wensenlijstje staan.

Wat heel klein begin is inmiddels uitgegroeid tot een heel netwerk. Hans Rijnders heeft nu een honderdtal inleverplaatsen tot in Venray, Veldhoven, Meijel en Weert toe. 'In het weekend is het lekker rustig op de weg, dan maak ik meestal een rondje langs mijn adressen; zo kom ik onder de mensen. Dat sociale aspect vond ik belangrijk toen ik na een fulltime baan thuis kwam te zitten,' vertelt hij. Hij wil ook duidelijk maken dat je met bijna niks (doppen) toch veel mensen kunt helpen zonder om geld te moeten vragen.

Hans Rijnders heeft in die vier jaar al een slordige 10 duizend euro opgehaald. Hij krijgt ook hulp. Zo helpt de kleinschalige dagbesteding Gerust hem met het sorteren. Per jaar haalt hij circa 10 duizend kilo doppen, eenzelfde hoeveelheid kroonkurken en ongeveer duizend kilo aan bakjes voor waxinelichtjes op.

Hans Rijnders heeft nog voldoende dromen. Zo zou hij graag zien dat er zonnepanelen op een zorgcentrum komen, of een zorgcentrum in staat stellen om iemand in dienst te nemen voor de dagbesteding van de bewoners. Is dat niet duur? 'Dat wel ja, maar daar zijn het ook dromen voor, dus daar droom ik dan graag over,' zegt hij ten slotte.

Informatie is te vinden op zijn facebookpagina: https://www.facebook.com/Doppen-en-theelichtjes-sparen-voor-het-goede-doel-252450308291325/.

Meer berichten