Van links naar rechts: Patty Dirks, Debbie Manders-Dirks, Anouk Jöris-van Hoof, Silvie Hesen, Marly Verhees- van den Tillaar.
Van links naar rechts: Patty Dirks, Debbie Manders-Dirks, Anouk Jöris-van Hoof, Silvie Hesen, Marly Verhees- van den Tillaar. (Foto: )

Feest: 80 jaar Kappers Totaal

Helmond - In 1938 begint Tedder Dirks een herenkapsalon aan de Pistoriusstraatin Helmond. Inmiddels zijn we 80 jaar verder, is die kapsalon verhuisd naar de Molenstraat en nu de Trompstraaat en staan zijn kleindochters met heel veel liefde en plezier in de zaak.

Dit verhaal begint dus bij Tedder Dirks. Die helaas al op 50-jarige leeftijd sterft. Zijn zoon André, 16 jaar, springt dan al 4 jaar bij in de zaak. Na schooltijd knippen. Op zijn 16e neemt hij de zaak over. Hij voelt perfect aan wat de jeugd wil, langere haren in die tijd, en de nieuwe klanten stromen binnen.
André kan goed knippen, maar dat schreeuwt hij niet van de daken. Zijn dochters vinden jaren later tal van prijzen op zolder, daar heeft hij nooit een woord over gesproken. En daarnaast heeft hij een sociaal talent. Hij richt de zaak in als een soort huiskamer en er gaat geen dag voorbij zonder dat er iemand lekker komt kletsen, koffie komt drinken, muziek komt maken... 'Het bandje van papa is hier ook uit voortgekomen', vertellen zijn dochters. Zelfs vergaderingen worden hier gehouden en als hij zag dat iemand hulp kon gebruiken, zorgde hij dat op hetzelfde moment iemand geknipt werd die kon helpen. 'Hij runde niet alleen een kapsalon, maar ook een soort wijkhuis.'

Zijn dochters heeft hij nooit gepushed om de zaak in te gaan, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. De ene dochter denkt aan een carrière als dansdocent, de ander volgt de pabo, maar uiteindelijk is het toch die zaak van pa die lonkt. Patty is als schoonheidsspecialist, visagist en kapster verbonden aan de zaak, Debbie is visagist en kapster. 'Een goede combinatie, zo kunnen we een totaalpakket bieden, bijvoorbeeld voor bruidjes', vertellen de zussen. Met de komst van de dochters, verandert de zaak ook van een herensalon in een gemengde salon.

Hun vader was een geweldige docent voor hen: streng, maar rechtvaardig. 'Ik zat nog op de kappersschool en dan liet hij mij een klant knippen: probeer het maar. Nu hoor ik vaak dat klanten merken dat ik les van hem heb gehad. Ik ben blij dat ik in zijn voetsporen ben getreden', vertelt Debbie. In al die jaren kwamen er nieuwe klanten, maar er zijn ook heel veel trouwe klanten. Debbie: 'Generatie na generatie, zo mooi om te zien. Daardoor hebben we ook klanten uit heel de regio: van Someren tot Deurne. En zelfs uit Utrecht of België.'

Aan de ene kant is de zaak hetzelfde gebleven: altijd een gezellige huiskamer, waar je gewoon een kopje koffie kunt drinken. Ook vandaag wordt er volop gekletst. Maar de dames gaan natuurlijk ook met hun tijd mee: 'We volgen natuurlijk cursussen over de nieuwste trends en introduceren nieuwe producten.' En wat de toekomst betreft: 'We zijn eigenlijk heel tevreden, trots. Toen vader stierf zei hij: 'we gaan voor de 100 jaar'. Dat zou mooi zijn.'

Meer berichten