Inay Ooms (3e van links, staand) heeft dunnevezelneuropathie en zet zich in om meer naamsbekendheid aan deze te geven en geld op te halen voor onderzoek.
Inay Ooms (3e van links, staand) heeft dunnevezelneuropathie en zet zich in om meer naamsbekendheid aan deze te geven en geld op te halen voor onderzoek. (Foto: )

Inay Ooms genomineerd voor 'Actieheld 2018'

Inay Ooms uit Helmond is door het Prinses Beatrix Spierfonds genomineerd voor 'Actieheld 2018'.

HELMOND - Elk jaar nomineert het fonds tien vrijwilligers die op een bijzondere wijze in actie komen voor mensen met een spierziekte. Inay heeft de spierziekte dunnevezelneuropathie (DVN). Om aandacht te vragen voor deze ziekte en geld op te halen voor meer onderzoek, liep zij mee met de Kennedymars. Deze actie leverde ruim 900 euro op.

Inay weet sinds anderhalf jaar dat zij DVN heeft. Dunne zenuwvezels in het lichaam zijn verantwoordelijk voor de pijn- en temperatuurzin en de autonome functies, dat zijn functies die onbewust plaatsvinden zoals de regeling van bloeddruk en zweten. De dunne zenuwvezels zijn de eindtakjes van de zenuwen, zij lopen vlak onder de huid. Dunnevezelneuropathie (DVN) is een aandoening waarbij vooral de dunne zenuwvezels niet goed functioneren.

Omdat de ziekte vrij onbekend is wil Inay zich inzetten voor de naamsbekendheid en om geld op te halen voor onderzoek. Ze heeft dit jaar meegedaan met de Kennedymars in Someren en heeft statiegeldacties georganiseerd. "Voor de meeste mensen, maar ook voor artsen is DVN onbekend. Hier wil ik verandering in brengen. Ik ben een bezig bijtje en hou ervan actief bezig te zijn wanneer ik kan. Helaas wordt dit door DVN steeds zwaarder voor mij.", aldus Inay.

De 'Actieheld' van het Prinses Beatrix Spierfonds is een titel voor een vrijwilliger die op een bijzondere wijze in actie komt voor mensen met een spierziekte. Er zijn tien actievoerders genomineerd voor de 'Actieheld 2018'. Via een online stemactie en een deskundige jury wordt de winnaar bepaald. In oktober wordt de winnaar bekend gemaakt.

Stemmen op Inay kan via: www.prinsesbeatrixspierfonds.nl/actieheld

Meer berichten