Bij buxuskwekerij Johan Smits staan de planten er nog steeds mooi bij. Inzet linksboven: de buxusrups en -vlinder.
Bij buxuskwekerij Johan Smits staan de planten er nog steeds mooi bij. Inzet linksboven: de buxusrups en -vlinder. (Foto: Idor van Duppen)

Buxusrups vreet planten snel kaal

Veel mensen hebben hun buxusstruiken uit hun tuinen moeten verwijderen. Als oorzaak wordt steeds de buxusmot genoemd. De rupsen van deze mot, of nachtvlinder, kunnen buxus in korte tijd kaalvreten en dan rest slechts het rooien van de planten. Sommigen planten nieuwe buxus, sommigen gaan op zoek naar alternatieven. Toch is het verhaal genuanceerder: het ligt niet alleen aan de rupsen.

MIERLO - Buxuskweker Johan Smits uit Mierlo durft de stelling aan dat in zeker de helft van de gevallen de droogte van afgelopen zomer de oorzaak is van het feit dat zoveel planten het loodje hebben gelegd. 'Ook voor buxusplanten is een goede leefomgeving belangrijk - goede bodemstructuur en voldoende voedingsstoffen samen met natuurlijk voldoende water zijn voorwaarden voor gezonde buxusplanten,' zegt de kweker. Hij vervolgt: 'Natuurlijk is het belangrijk alert te zijn op aanwezigheid van de buxusrupsen. Op tijd Xen Tari gebruiken, dat is een biologisch bestrijdingsmiddel, voorkomt dat de rupsen de planten kaalvreten.'

Johan Smits zegt dat in de afgelopen gortdroge zomer bij een slechte bodemstructuur en onvoldoende voeding vaak helemaal geen buxusrups nodig was om de planten niet te laten overleven.

De buxusmot is een zogenaamde invasieve exoot. Dat wil zeggen dat het beestje oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt en zich zeer snel verspreid. Dat komt vooral door het feit dat er geen natuurlijke vijanden zijn en de rups eigenlijk alleen buxus eet, die hier volop aanwezig is in onze tuinen. Oorspronkelijk komt de buxusmot (Cydalima perspectalis) uit het oosten van Azië (Japan, Zuid-Korea, China). In 2005 zijn enkele exemplaren via Duitse buxusimport uit Azië in Europa beland.

In 2007 zijn exemplaren aangetroffen in het rivierengebied bij Dordrecht en van daaruit is het eigenlijk heel snel gegaan. In de periode 2015-2017 heeft de nachtvlinder zich over heel het land verspreid en is alleen nog niet gesignaleerd op de waddeneilanden, maar dat is een kwestie van tijd want de vlinder is een goede vlieger en kan die afstand gemakkelijk aan.

'Eigenlijk is het best een mooi vlindertje,' zegt Johan Smits, 'jammer dat de rups zo graag van de buxusplanten snoept.' Er zijn overigens wel enkele natuurlijke vijanden: kauwen en kraaien eten de rups graag op - maar ja, die lieten zich deze droge zomer ook nog eens weinig zien.

Er gloort wat dat betreft wel licht aan de horizon, want naast kauwen en kraaien hebben inmiddels ook mezen de buxusrups op de menukaart geplaatst. Zo zullen er steeds meer vijanden voor de rupsen komen en zal langzaam maar zeker de plaag af gaan nemen. Op internet staan verschillende filmpjes die laten zien dat kauwen zich tegoed doen aan een buxusrupsenmaaltijd.

Buxuskweker Johan Smits heeft veel informatie over de plant en de bestrijding van de rupsen op zijn website staan.

www.smitskwekerij.nl. Klik daarna op topbuxus.

Meer berichten