Hopelijk staat de derde Herenboerderij straks in Helmond of omgeving.
Hopelijk staat de derde Herenboerderij straks in Helmond of omgeving. (Foto: )

Herenboerderij voor Helmond

Eerlijk boeren in de buurt. Dat is het idee, achter Herenboeren. De eerste Herenboerderij prijkt in Boxtel, de tweede komt waarschijnlijk in Weert te staan en wie weet staat de derde straks in Helmond? De interesse lijkt er te zijn, de zoektocht naar grond is gestart. Donderdag 11 oktober wordt een bijeenkomst gehouden in wijkhuis het Brandpunt (Brandevoort) om 20.00 uur.

HELMOND - Amber van Houtum hoorde via via over Herenboeren en was meteen enthousiast. "Ik ben een echte voorstander van biologisch eten. Ik zie dat er veel beter kan: denk aan dierenwelzijn, landbouw zonder gif en een voedzame bodem. Ik vind het ook een beetje vreemd dat je goed moet zoeken naar biologisch eten en dat het dan erg duur is. Ik denk dat je daardoor een drempel opwerpt, mensen laten die paar biologische appels in de supermarkt links liggen."
Herenboeren gaat terug naar de basis. Zo'n 200 deelnemende gezinnen kopen samen hun eigen boerderij en huren een boer in. Elk gezin legt 2.000 euro in voor het opstarten van de boerderij. Van die kosten wordt de grond en de boerderij gekocht, evenals gewassen en dieren. Ook wordt een boer aangenomen. Op die boerderij wordt gevarieerd geboerd: landbouw, veeteelt, eieren en zuivel. Elke week kunnen de deelnemers op de boerderij hun vlees, zuivel en seizoensgroente en -fruit ophalen. Daar betalen ze zo'n 10 euro per gezinslid voor. "Een prima manier om, als je zoals ik een druk leven met een jong gezin hebt, het toch op de juiste manier te doen. Ik vind het een stuk lekkerder eten als je weet dat producten eerlijk, onbespoten zijn of als een dier een goed leven heeft gehad." Op de boerderij wordt op een natuurlijke vorm landbouw bedreven. "We gaan terug naar vroeger. De dieren scharrelen rond. De kippen kunnen zich terugtrekken in een trailer, voor de varkens zijn er een aantal holen en de koeien zijn gewoon de hele tijd buiten. Je ziet dan ook dat een koe van nature al dikker is in de zomer en in de winter wat meer inteert."

Om te kijken of er genoeg interesse is, plaatste Amber een oproepje op Facebook. "Toen bleek al dat er veel interesse was." Een groepje geïnteresseerden is vervolgens aan de slag gegaan. "Er komt namelijk best wat bij kijken. Je hebt grond en een boer nodig. Gelukkig ondersteunt Herenboeren Nederland ons hierbij, ze hebben veel kennis en een groot netwerk. Waar de boerderij precies gevestigd wordt, is nog niet duidelijk. We zijn in gesprek met de gemeenten Helmond, Nuenen en Mierlo, hebben ook al wat contact met grondeigenaren."

Als de boerderij daar is, is het de bedoeling dat de leden elke week hun boodschappen af gaan halen bij de boerderij. "Op die manier zorgen we er ook voor dat iedereen zich eigenaar voelt. We bepalen bijvoorbeeld samen wat we gaan planten: courgettes, pompoen of allebei? Al kan je natuurlijk met je buurvrouw best afspreken dat de een de ene week gaat en de ander de andere week." Wie het ziet zitten om af en toe mee te gaan wieden of de kippen te voederen, kan dat bij de boer aanvragen. "Maar het is zeker niet de insteek dat we allemaal moeten helpen, daarom huren we ook een professionele boer in."

Het gevolg van deze manier van boeren, is dat je niet in de winter een bakje aardbeien af kunt halen. "Je eet inderdaad volgens de seizoenen, in de winter hebben we in principe geen paprika. En in het najaar een grote appeloogst", vertelt ze. "Daar gaan we dan ook slim mee om. Het is niet zo dat we overschotten gaan verkopen, dat is niet de bedoeling. Maar er zijn wel manieren om bijvoorbeeld appels langer te bewaren, daarvoor worden ze zuurstofarm en onder een bepaalde luchtvochtigheid opgeslagen. En als er in de zomer heel veel kroppen sla van het land komen, kunnen we die inzetten voor de dierenvoeding of we doneren aan de voedselbank. Naast overschotten, zal er vast ook wel eens een oogst mislukken. Daarom planten we ook zo gevarieerd aan."

Midden 2019 moet de Herenboerderij daadwerkelijk daar zijn. "We gaan deze zomer de knoop doorhakken: gaan we ervoor of niet? Denken we dat er voldoende gegadigden zijn? Want dat is natuurlijk een belangrijke voorwaarde. Eind 2019 willen we dan de grond in het bezit hebben en starten met het inrichten, zodat we aan het begin van het seizoen meteen aan de slag kunnen gaan." Amber begrijpt dat het wachten voor sommige geïnteresseerden best lastig is. "Maar achter de schermen gebeurt van alles. Natuurlijk zouden we het liefst meteen opstarten, maar er komt gewoon veel bij kijken."

Meer informatie is te vinden op onderstaande website. Inschrijven voor de gratis informatiebijeenkomst kan hier ook.

https://rijkvandommelenaa.herenboeren.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden