Niels van den Beucken in India.
Niels van den Beucken in India. (Foto: )

Feesten voor onderwijs in India

Op een industrieterrein in Helmond, bevindt zich een bedrijf dat op het gebied van sociaal verantwoord ondernemen een voorloper in Nederland is. Op tal van congressen door het land vertellen ze hun verhaal. Dat verhaal 'leest' als een jongensboek: over reizen, pionieren en ontdekken in India. Het land dat in alles anders is dan Nederland. Om hun droom, een opleiding voor alle Indiase kinderen, te verwezenlijken, heeft dit Helmondse bedrijf een eigen foundation opgezet. Op zaterdag 29 september staat het Arte for India Festival op het programma, de opbrengst gaat naar de stichting: Arte Responsible Stone Foundation.

HELMOND - Uit de naam van het festival blijkt het al, het bedrijf waar we het hier over hebben is Arte. Een maatwerkleverancier van stenen werkbladen, een onderneming met een missie. Financieel directeur Niels van den Beucken is gemiddeld twee keer per jaar in India te vinden en zeker niet alleen om de grondstof in te kopen. "De betrokkenheid heeft altijd in ons bedrijf gezeten", vertelt hij. "In de crisistijd hebben wij er bewust voor gekozen om ons te richten op die maatschappelijke betrokkenheid. We zagen het als een manier om ons te onderscheiden." Het is een gewaagde keuze, want tja: het draait (zeker in die crisistijd) toch om kosten, om geld? "Wij hebben weten te bezuinigen door automatisering. Daarnaast konden we de tussenhandel achterwege laten, omdat we zo gegroeid waren. De besparing die dat opleverde, konden we investeren in ons ideaal: verantwoord ondernemen."
De eerste keer dat hij voet op Indiase bodem zette, was hij van veel onder de indruk. De geuren, de smaken, de mensen. Maar ook door de omstandigheden in en vooral rondom de steengroeves. Kinderen die niet naar school gingen, maar van de steenrestjes sieraden aan het maken waren, die vervolgens werden verkocht. Kinderen net zo oud als zijn dochters. "Dat was confronterend", vertelt hij. En het bracht een enorme vechtlust in hem naar boven.

Natuurlijk, de omstandigheden verander je niet in een dag, een week of een jaar. Je moet een lange adem hebben. "Wij streven naar child-labour-free zones", vertelt hij. "In een werkomgeving horen geen kinderen thuis. Al weet ik inmiddels dat je het woord kinderarbeid niet in de mond moet nemen in India. De focus moet liggen op het naar school krijgen van die kinderen."

Je kunt de makkelijke weg kiezen: scholen neerzetten, sanitair. Voorzieningen. In India hebben ze het al zo vaak gezien. De weldoener die daarna onzichtbaar is. Dat is niet de weg die Arte wil bewandelen. "We hebben een gebied met acht kleine dorpjes geselecteerd, waar 11.000 mensen wonen. Daar werken namens ons een aantal maatschappelijk werkers. Mensen die dagelijks bij gezinnen op bezoek gaan, in kaart brengen waarom kinderen niet naar school gaan en daar iets aan proberen te doen." Met hun aanpak spelen ze zich in the picture. Het blijkt inderdaad een manier om zich te onderscheiden. Ze krijgen overheidsondersteuning om hun dromen waar te maken. Op congressen is Van Beucken inmiddels een veelgevraagd spreker. Daar zit hij om tafel met 'grote jongens' als Tony Chocolonely. De chocoladeproducent met als streven: een slaafvrije reep. "In bijna elke sector is wel een voorbeeldbedrijf te vinden en ik ben er trots op dat wij, als relatief kleine MKB'er, in onze sector het voortouw nemen."

De eerste jaren vielen alle activiteiten onder de paraplu van het bedrijf dat alweer bijna 20 jaar zetelt aan de Maisdijk in Helmond. 'Maar ook als Arte om wat voor reden dan ook deze rol niet meer kan vervullen, willen we er zijn voor India. Daarom hebben we onlangs een onafhankelijke stichting opgericht: Stichting Arte Responsible Stone Foundation. Die stichting richt zich op eerlijk gewonnen steen uit de groeves in India, op goede werk- en leefomstandigheden en kinderen die naar school gaan. De foundation heeft wel middelen nodig. 'We organiseren elk jaar een vrijwilligersdag met het personeel en kwamen op het idee dit jaar een festival op ons eigen terrein te organiseren. Een mooie gelegenheid om meteen onze biodiversiteitstuin te openen. Het is een festival van ons, voor alle Helmonders en de opbrengst is voor de stichting.' Op het festival treden verschillende artiesten op, zoals Joel Borelli, dj Kerrle, Daredevils, Basement 21 en Daniel Stosic. Ook kunnen de kinderen zich uitleven op speeltoestellen, wordt er live gekookt en zijn er foodtrucks aanwezig. Ook zijn er diverse kraampjes te vinden waar bijvoorbeeld sieraden worden verkocht. De entree voor het festival bedraagt 6,25 euro (e-ticket) en die opbrengst komt geheel ten goede aan de stichting. Tevens gaat (een deel van) de opbrengst van de gifts, drank en het eten naar Arte Right To Education. Kaarten kopen kan via: https://artegroep.nl/nl/Festival.

Meer berichten