Foto: Gerard van Hal.
Foto: Gerard van Hal. (Foto: Gerard van Hal)

'Hoogtepunt van ons jubileumjaar'

2018 is een bijzonder jaar voor de Lambertus Concerten. Niet alleen werd de stichting al in de eerste maand van het jaar uitgeroepen tot Helmonder van het Jaar, ook is er een jubileum te vieren. De stichting die zich richt op het op de kaart zetten van klassieke muziek in Helmond, bestaat namelijk 10 jaar. Onderdeel van het jubileumprogramma: de uitvoering van de Hohe Messe van Bach op 7 oktober om 20.00 uur in de Lambertuskerk. 'Dit is het hoogtepunt van ons jubileumjaar.'

HELMOND - René Coolen van de Lambertus Concerten mag je gerust zo trots als een pauw noemen. "Het is de eerste keer dat we zo'n grote productie naar Helmond kunnen en mogen halen, een première en dan ook nog voor een heel concurrerende prijs. Een kaartje kost 25 euro, daar betaal je in de Randstad of Eindhoven gerust 50 euro voor", vertelt hij. "De Hohe Messe is zonder twijfel het grootste werk wat Bach ooit gecomponeerd heeft. Het lijkt wel de laatste troefkaart, aan het einde van zijn leven." De wereldpremière vond plaats in 1749, een jaar voor de dood van Bach.

Den Bosch

Om zo'n grote productie in het jubileumjaar aan te kunnen kondigen, sloeg de organisatie de handen ineen met de stichting Bach Cantates Den Bosch. "Daar wordt de productie op 6 oktober uitgevoerd in de Grote Kerk. Zo versterken we elkaar", vertelt hij. Al is de opvoering niet in de twee steden precies hetzelfde. "We voegen een lokaal element toe, het Helmonds Vocaal Ensemble treedt op met gastzangers in Helmond. Ook zij hebben een jubileum te vieren: ze bestaan 25 jaar. In Den Bosch neemt het Bach Collegiumdie rol op zich."

Mooi jubileumjaar

Het jaar is nog niet afgelopen, maar de Lambertus Concerten kunnen nu al terugblikken op een mooi jubileumjaar. "Dan denk ik bijvoorbeeld aan het educatieproject rondom Mozart", vertelt Coolen. "Je merkt dat als je basisschoolleerlingen op een speelse manier in aanraking brengt met deze materie, dat de interesse er echt is. Veel ouders geloven dit niet meteen, maar de kinderen zaten echt ademloos te luisteren. En dat is toch waar wij het als stichting voor doen: zo veel mogelijk mensen in aanraking brengen met klassieke muziek. Want ik kan inmiddels uit de grond van mijn hart zeggen: klassieke muziek doet echt iets met je als mens."

Lambertuskerk

Voor het jubileumjaar sloeg de stichting niet alleen de handen ineen met de stichting uit Den Bosch. 'Zo hebben we ook samengewerkt met het Theo Driessen Instituut en theater Speelhuis. Dat is heel goed bevallen en die lijn willen we heel graag doorzetten. Maar deze uitvoering is op de plek waar het allemaal ooit begonnen is: de Lambertuskerk.'

Kaarten

De kaarten kosten 25 euro per stuk en zijn te verkrijgen via:

www.lambertusconcerten.com

Meer berichten