Simon en Robert van den Broek maakten het ontwerp voor de theatrale rondeleidingen.
Simon en Robert van den Broek maakten het ontwerp voor de theatrale rondeleidingen. (Foto: )

'Beleving die het verhaal vertelt'

Het vernieuwde Speelhuis opent het laatste weekeinde van september voor het eerst de deuren voor het publiek. Zij kunnen inschrijven voor de theatrale rondleidingen. Deze unieke tour door het nieuwe theater is in samenwerking met team Speelhuis geproduceerd door Robert en Simon van den Broek.

HELMOND - Eind 2017 vraagt Jochem Otten, directeur Het Speelhuis, Robert en Simon van den Broek of zij willen nadenken over een speciale rondleiding voor bezoekers van het openingsweekend: een blik achter de schermen van het nieuwe theater. Jochem Otten: "We wilden iets bijzonders creëren. Een tour die tegemoet komt aan de nieuwsgierigheid naar het nieuwe pand, maar ook een die verwondert en de eigen fantasie prikkelt. Een ervaring die raakt aan waar het theater voor staat. Het is tenslotte niet alléén maar het nieuwe pand wat geopend wordt; dit is ook een aftrap naar een ambitieuze toekomst." Een volmondig 'ja' is het antwoord en de klus kan beginnen.

Praktisch denken

"We startten heel praktisch en brachten in kaart: wat is handig en noodzakelijk als het gaat om logistiek, routing en veiligheid. Het theater is ten slotte niet op alle plekken ingericht om veel bezoekers doorheenHet verhaal van Het Speelhusi te leiden. De kleedruimtes of bijvoorbeeld de artiestenfoyer zijn normaal gesproken niet open voor publiek. Nu willen we daar héél Helmond en omstreken ontvangen. Dat is een leuke uitdaging!" aldus Simon van den Broek.

Dan volgt het creatieve proces. Robert stort zich op script en regie van de mini-voorstelling, die als onderdeel van de rondleiding in de grote zaal zal plaatsvinden. Zoon Simon wordt verantwoordelijk voor concept en productie van de rondleiding. Na een paar maanden presenteren zij in maart het eerste artistieke concept waarin rondleiding en mini-voorstelling samenkomen: een fantasierijk verhaal wat aansluit bij heden, verleden en toekomst van het pand. Van kerk, via tijdelijke locatie voor Het Speelhuis, tot volwaardig theater. Het wordt duidelijk dat muziek en eigen verbeelding een grote rol zullen innemen. Mark Kuypers gaat voor deze gelegenheid aan de slag met een originele compositie: "Hopelijk spreekt de muziek tot ieders verbeelding. Vele lagen komen aan bod; van speelsheid tot verwondering, van melancholie tot hoop. Zo wordt het verhaal van Het Speelhuis verteld met een vooruitblik op alle hoofdstukken die nog komen gaan."

Laatste voorbereidingen

In samenwerking met lokale makers wordt nu de laatste hand gelegd aan de productie. Acteurs Rob van Gestel en Lonne Gosling zitten volop in scriptlezingen en repetities. Het decor, ontworpen en ontwikkeld door Sammie de Greef, krijgt deze week zijn finishing touch. Team theatertechniek van Het Speelhuis - Wim van Bokhoven, Rick Molenaar en Theo Pluijm – bereidt licht, geluid en podium voor. Jasper Claessens en Bart van Bokhoven springen bij om tijdelijke geluidstechnische voorzieningen ook buiten de theaterzaal op orde te brengen.

Meer berichten