Het Speelhuis is gevestigd in de Onze Lieve Vrouwe-kerk. Een bijzondere locatie, middenin de stad.
Het Speelhuis is gevestigd in de Onze Lieve Vrouwe-kerk. Een bijzondere locatie, middenin de stad. (Foto: )

Een theater in een kerk, hoe bijzonder is dat

Theater Het Speelhuis in Helmond heropent over een dikke week. Vijf jaar na de brand is het tijdelijke onderkomen in de voormalig Onze Lieve Vrouwekerk uitgebreid met een glazen omarming en voltooid tot volwaardig theater. Op 28 september gaan de deuren voor het eerst open voor publiek en viert het theater negen dagen lang feest met een openingsfestival.

HELMOND - Na de brand vindt het theater onderdak in de OLV kerk. Niet alle kerken zijn geschikt om te verbouwen tot theater vanwege zaalcapaciteit, verhoudingen en afmetingen. In de OLV kerk bestaan die mogelijkheden wel echter wel. Cepezed architecten slaagt erin, om met behoud van alle oorspronkelijk elementen de kerk tot een functioneel, sfeervol en tijdelijk theater te maken. Door overleg en een constructieve samenwerking tussen de gemeente, het parochiebestuur en bisdom, de architecten en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed kan het theater weer snel openen. Bezoekers en artiesten zijn razend enthousiast en in 2015 besluit de gemeenteraad definitief om de locatie te handhaven en kan er uitgebreid worden.

Glazen paviljoen

Van Dongen-Koschuch architecten ontwerpen een transparante en ingetogen paviljoen dat de vroegere parochie Onze Lieve Vrouw ten Hemelopneming omarmt. Het glas laat zien waar het theater (voor) staat; het geeft doorkijkjes en schept dialoog. Het verbindt binnen met buiten, de stad met het theater, het plein met de optredens, het publiek met de artiesten. En, het verenigt heden en verleden. "Als ik op de eerste verdieping van de Pastorie door het erkerraam kijk, in onze directiekamer, zie ik links drie kubuswoningen, in 1974 als proefexemplaren gebouwd. Die herinneren aan 't Speelhuis, het beroemde ontwerp op palen van architect Piet Blom, dat zo abrupt in de as werd gelegd. Kijk ik rechts, valt mijn oog op de toren van de Onze Lieve Vrouwekerk, met die machtige koepel, waar nu Het Speelhuis een thuis heeft gevonden. De kerkklok tikt de tijd aan en kunnen wij op kantoor zo de aanvangstijd van de voorstelling in de gaten houden. Geweldig, hoe die ene blik naar buiten heden met verleden verbindt," aldus Jochem Otten, directeur Het Speelhuis.

Het pand

Aan de Kasteel Traverse zijn publieke functies ondergebracht, waaronder de ruime foyer met ferme zuilengalerij. Bij de bar zijn door het halfronde glazen plafond verschillende kerktorens en andere religieuze details zichtbaar. Ook de pastorie is nog prominent aanwezig. Deze biedt een onderkomen aan de medewerkers van het theater. Aan de noordzijde bevinden zich de ruimtes voor de artiesten zoals de kleedkamers en de artiestenfoyer. "Alle artiesten die tot nu toe hier hebben opgetreden, zijn enthousiast over de faciliteiten backstage, het podium, de geluidskwaliteit, de zaal, de entree. Bovendien zijn ze onder de indruk van de allure, de sfeer, de doorkijkjes, de magie. Ze spelen hier graag," zo vertelt Otten.
Verbindend element is de Pleinzaal, waar artiesten kunnen spelen en musiceren voor zo'n 150-175 toeschouwers. De glazen gevel aan het Speelhuisplein kan open Zo worden pand en publieke ruimte even één en kan er letterlijk 'buiten gespeeld' worden, precies op de plek waar leerlingen van de Mariaschool vroeger buiten speelden.

Meer berichten